петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3163 прочитания

    Кои бяха най-продаваните книги в първия месец на 2021?

    Вижте топ 10 на книжарници „Сиела“ за януари
    01 февруари 2021, 12:17 a+ a- a

    „Майкини и другите“ от Иво Сиромахов е начело на класацията на веригата книжарници „Сиела” на най-продаваните книги през януари 2021. Вижте кои други заглавия попадат в топ 10:

    1. Майкини и другите от Иво Сиромахов, Сиела, 16,90 лв.

    Продължението на хитовия роман „У майкини“ от Иво Сиромахов. 

    1 ЮЛИ

    Днес у майкини затваряхме компоти от кайсии. Кайсиите са сорт „бадемка“, много сочни. Със свако всяка година спорим какво да ги правим, той настоява да правим кайсиева ракия, а майкини са за компоти и обикновено не се стига до компромис.

    Така стана и днес – свако вика „майната им на компотите, дайте да направим ракия“, а майкини го наритаха, разбиха му носа, бушонираха му лявото око, счупиха му палеца на дясната ръка и той в крайна сметка се съгласи, че е по-добре да направим компоти. След което се напи и заспа.

    Нарязахме кайсиите, махнахме костилките и в тоя момент дойдоха вуйнини и започнаха да спорят с майкини дали трябвало да се махат костилките от кайсиите. Майкини казаха, че трябвало задължително да се махат, щото съдържали незнамсикакво. А вуйнини бяха на мнение, че костилките били най-полезни и давали незнамсикакъв аромат и че майкини нищо не разбирали от компоти.

    Майкини казаха на вуйнини да си гледат там загубената къща и много-много да не знаят, щото и без това цялото село приказвало колко били прости. А вуйнини скочиха, взеха един буркан и го разбиха в главата на майкини. Разхвърчаха се стъкла, кайсии – грозна работа...

    Майкини вкараха мощно дясно кроше в корема на вуйнини, набиха им една глава в лицето и вуйнини паднаха върху свако. Но той не усети нищо, защото вече беше много пиян.

    2. „Фермата - Алманах - Традиции и празници на българите“ от Петя Банкова, Рачко Попов, A T Publishing, 34,90 лв.

    „Алманах – Традиции и празници на българите“  представя богатството, красотата и многообразието на българските обичаи. Той е изчерпателен източник на знания за всеки, който иска да опознае пъстротата на българската традиционна обредност.

    Безценен подарък и идеално допълнение към семейната библиотека на всеки българин. „Алманах – Традиции и празници на българите“ ще ви отведе в забравения свят на нашите деди.

    3. 1984 от Джордж Оруел, Сиела, 18,90 лв.

    Нов превод (2020) от Венцислав К. Венков на най-важният роман на XX век - „1984” на Джордж Оруел, допълнен с изключителни илюстрации на Дамян Дамянов.

    „1984” е безспорно най-важният роман, писан през XX век, чиято стойност само нараства с всеки ден след публикуването му през 1949 г. Антиутопичният свят, който Оруел рисува, е естествено продължение на идеите от алегоричната приказка „Фермата на животните”, насочени към разкриване на опасността от тоталитарното управление.

    В този свят абсолютният властник Големия брат и неговите подчинени следят постоянно всички, Партията е вечно права и налага волята си със свирепа жестокост. Миналото постоянно се пренаписва, а бъдещето е оковано в безкрайна война, мизерия и погазване на човешкото достойнство. Последната надежда за хората са свободата на мисълта и чувствата – и точно тя е следващата цел на властта, за да предотврати всяка възможност за бунт.

    Венцислав К. Венков е сред най-добрите съвременни преводачи от английски, работил е по знакови книги на Чарлз Дикенс, Едгар Алън По, Д. Х. Лорънс, Олдъс Хъксли, Греъм Грийн, Джон Стайнбек, Трумaн Капоти, Кърт Вонегът, Филип Рот, Дж. К. Роулинг, Джаред Даймънд, Джон льо Каре и много други.

    4. Фермата на животните от Джордж Оруел, Сиела, 14,90 лв.

    „Фермата на животните“ е алегоричен роман, който излиза през 1945 г. и цели да алармира западния свят за опасността от тоталитарния режим на съветския лидер Йосиф Сталин. Тук специално е включен предговорът на Оруел, който отпада от оригиналното издание, защото показва с какви трудности се среща творба, насочена срещу победоносния в този момент Съветски съюз.

    „Фермата на животните“ в нов превод, с предговора, който Оруел е подготвил за първото издание, но е бил премахнат по политически причини

    Също както в „1984“, другия пророчески роман на Оруел, така и тук големият британски писател е сред малцината, които съзират ясно истината зад пропагандата и предупреждават за заплахата, която всяко тоталитарно управление представлява за човешката свобода и достойнство.

    5. Глина от Виктория Бешлийска, СофтПрес, 18,99 лв.

    Създадена от огъня на думите и пръстта на историята, „Глина“ е книга за любовта като съзидание и наказание. За ревността като проклятие. За мистичната сила на един майстор, който ведно с глината вае съдбата си.

    Легенда разказва, че през XVII век самобитните грънчари от малкото село Бусинци, Трънско, получили благословията на турския султан единствени да пътуват свободно в границите на империята, за да продават стоката си. Толкова първична сила, красота и простота имало в бусинската керамика, че отваряла и сърца, и врати. Отваря и страниците на „Глина“. Романът взема необработената пръст на легендата и я завърта на писателския чарк, за да извае история, която се лее като вода и пречиства като огън.Направени сме не от думи, а от кал.

    Шепа от калта ако дадеш на някого, всичко си му дал.

    Ако той ти върне от калта сърце, значи всичко имаш.Тя е Жара – с име, родено от светлината на огъня, и нрав на буен планински поток. Той е Велико – майстор грънчар по наследство и по сърце, който диша с глината и живее за чарка. Срещата им е като досег на пламъка с полъх – въздухът може да разгори искрата също толкова лесно, колкото и да я накара да изтлее. Но когато на пътя й се изправя съдбата на цялото село, любовта им неволно се превръща в цяр за общата болка. Велико знае, че от пръстите му може да излезе онова, което ще откупи свободата на бусинските майстори. Но не подозира, че глината в сърцето му ще подпечата Жара като своя.

    6. Разгневеният бог от Л. Дж. Шен, Сиела, 17,90 лв.

    Дългоочакваният финал на трилогията, започнала с романите „Красиво безразсъдство“ и „Раненият рицар“ от Л. Дж. Шен

    Вон Спенсър.

    Наричат го Разгневения бог.

    Но за мен той е просто принц без сърце.

    Една спираща дъха, изпълнена със страст и еротика история, изваяна в стила на Л. Дж. Шен, написана като самостоятелно изживяване от предходните две книги на авторката. Всяка от трите книги може да се чете отделно, макар че докоснеш ли се до една от тях, ще искаш жадно и другата.

    7. „Фермата - Алманах - История на българщината“ от проф. Пламен Павлов, проф. Милко Палангурски, A T Publishing, 34,90 лв.

    Луксозно издание на Алманаха от риалити предаването Фермата представя историята на България така, както не сте я виждали до момента. Алманахът е изчерпателен и безценен за всеки, който иска да пътува назад във времето и да разбере защо и как стигнахме до мястото, където сме днес.

    За създаването на Алманаха екипът на Фермата се доверява на сдружение „Българска история“. В книгата са проследени събитията от Първата българска държава, през Средновековието, годините на Османското иго и следосвобожденската история, има и глави, посветени на развитието на българската литература и спортните успехи на страната. Написана е една глава, в която се съдържат изцяло научните постижения на българите. В Алманаха има и част за родното културно-историческо наследство извън страната. Книгата съдържа общо петнайсет глави.

    8. „Топ мистериите на Вселената“ от Слави Панайотов - The Clashers, Оз books, 22,99 лв.

    След книгите си „Топ мистериите на България“ и „Топ мистериите на света“ Слави Панайотов стига до последната граница – Космоса. Заедно със своите читатели се впуска на едно вълнуващо пътешествие през времето и пространството в търсене на отговор на някои от най-неудобните въпроси.

    Как е възникнала Вселената и колко голям е бил Големият взрив? Защо ние съществуваме точно тук и сега и дали има по-висша сила? Какви са тайните на светлината и защо тя е най-бързото нещо в космоса? Защо светът на микротелата е подвластен на различни от нашите закони? Имат ли черните дупки тайни, които никога няма да разкрият? Луната и Марс повдигат някои много неудобни въпроси, дали са открити техните отговори? Как се е зародил животът в Космоса и дали е случаен? Сами ли сме във Вселената и какви са доказателствата за съществуването на извънземни?

    9. „365 дни“ от Бланка Липинска, „Сиела“, 18 лв.

    Книгата „365 дни“ скандализира света и се превърна в бестселър.

    Не по-малко шокираща се оказа и екранизацията. Историята, придружена с нажежаващи кадри, стана абсолютен хит. „365 дни“ от полската авторка Бланка Липинска се превърна в световна сензация, когато стрийминг платформата Netflix откупува правата за филмова адаптация.

    Филмът, с участието на полската актриса Анна-Мария Секлуцка и италианския красавец Микеле Мороне, светкавично печели сърцата на няколко поколения зрители, превръщайки романа в едно от най-търсените заглавия на годината. Еротичната литература се сдоби с ново любимо име, а „365 дни“ е първа част от трилогия, която предстои да се развие и на екран.

    Разтърсваща, еротична и чувствена история, която вдъхнови хитовия филм „365 дни“!

    10. У майкини от Иво Сиромахов, Сиела, 15,90 лв.

    „У майкини“ е роман сериал, събрал историите на съвременни българи, които се обичат, мразят, завиждат си, злословят, печелят пари, губят приятели, изневеряват си, воюват и отчаяно търсят публично признание.  Защото българинът постоянно се измъчва от притеснения да не се изложи и от въпроса „какво ще кажат другите“.„У майкини“ ще срещнете хора, които добре познавате. Техният свят е светът на домашната ракия, на лютеницата и чушкопеците, на вярата във врачки и магии, на преяждането по празници, на бабешките рецепти за лечение на всички болести.Но този идиличен свят вече е белязан от изкушенията на консуматорската епоха – астрология, диети, истеричен шопинг, влогъри, лайфкоучове, инфлуенсъри, ретроградни меркурии, антиваксърство, конспиративни теории, гурме превземки, силиконови цици, стремеж към известност на всяка цена. Майкините постоянно се конкурират със съседите, с роднините и приятелите си и се опитват да им докажат, че са голяма работа. Историята им е много смешна, доста трогателна и малко трагична.Защото това е историята на един народ, който отчаяно се опитва да намери себе си.

     

     

     

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 15 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 20 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 21 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 21 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам