четвъртък, 16 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8692 прочитания

    Стартира изграждането на най-голямата икономическа зона у нас

    Президентът Росен Плевнелиев обяви началото на първата инвестиция в икономическата зона София-Божурище
    17 юни 2013, 15:47 a+ a- a

    Снимка: Президентство

    Започна изграждането на най-голямата икономическа зона в България София-Божурище. На официалната церемония по откриването й присъстваха президентът Росен Плевнелиев, кметът на София Йорданка Фандъкова, кметът на община Божурище Аспарух Аспарухов и изпълнителният директор на Национална компания „Индустриални зони” Валери Андреев.

    Плевнелиев изтъкна, че новата икономическа зона ще е не само най-голямата и най-близо до университетски центрове и до един милионен град, но и че е най-стратегически разположена - на три магистрали и на три еврокоридора, със собствени мултимодални терминали, които ще бъдат изградени, и собствени жп линии.

    Президентът даде старт и на строежа на първата инвестиция в бъдещата икономическа зона на ново предприятие и развоен център за обслужване и управление на климатични инсталации за автомобили. Стойността на инвестицията, която ще осигури нови 350 работни места, е 42.5 млн. лева.

    Държавният глава посочи, че компанията-инвеститор „Бер-Хелла Термоконтрол” (BHTC) е подходила много внимателно към избора на място за своята фабрика и се е доверила на България. Аналози на изграждащото се предприятие има единствено в Япония, в Китай, в Германия и в Индия, допълни президентът.

    „България е една поредна наша стъпка в Източна Европа и ще се превърне във важен стълб в цялостната ни стратегия. От една страна, новият български завод ще предостави необходимото разширение на нашето производство, а от друга страна – предвиждаме изграждането на нов научно-развоен център, който ще допринесе за реализирането на нашия план за развитие“, отбеляза главният изпълнителен директор на ВНТС Томас Шулте и съобщи, че в следващите от 3 до 5 години компанията ще инвестира над 20 млн. евро в този парцел.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    НСИ отчита дефлация през април
    Годишната инфлация е 2.4%
    преди 9 часа
    "Най-лошото е зад гърба ни": ЕК очаква неголям темп на растеж, който ще се засили през 2025
    Геополитическо напрежение продължава да носи рискове за ЕС
    преди 10 часа
    преди 11 часа
    Questers става Pwrteams
    Управлението на компанията поема Карел Саурвалт, който и преди интеграцията е начело на Pwrteams
    преди 12 часа
    Wizz Air пуска полети от Варна до Лондон Гетуик
    Те стартират от 18 юни и ще бъдат изпълнявани 3 пъти седмично