четвъртък, 16 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    580 прочитания

    Microsoft стана най-ценната компания в света, за кратко

    Apple възвърна титлата си, като компанията се оценява на близо $2,9 трлн.
    12 януари 2024, 09:08 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Microsoft за кратко детронира Apple като най-ценната компания в света. Стремежът на компанията към развитие на генеративния AI продължава да повишава цената на акциите ѝ, отбелязва CNBC.

    В четвъртък (11 януари) акциите на софтуерния гигант скочиха с цели 2%, поставяйки пазарните оценки на фирмата на $2,903 трилиона. В същото време пазарната капитализация на Apple спадна до $2,871 трилиона, след като акциите паднаха с 0,9%, отбелязвайки първият път от 2021 г., в който стойността на производителя на iPhone падна под тази на Microsoft.
    До четвъртък следобед обаче Apple си върна титлата, като оценката на Microsoft падна до $2,849 трилиона.

    Ръстът в акциите дойде малко след като Microsoft съобщи, че приходите ѝ са нараснали със 7% до $52,9 млрд. през третото тримесечие, надминавайки очакванията на анализаторите, показва финансовият отчет на компанията. Печалбите се дължат до голяма степен на стремежа на базираната в Редмънд, Вашингтон компания да интегрира AI технология в своя облачен бизнес, според изявлението.

    Microsoft засили своите AI инициативи в началото на 2023 г. с обявяването на многогодишна инвестиция от $10 млрд. в OpenAI на Сам Алтман, стартиращата компания зад ChatGPT, технологичния разрушител, който разтърси света през 2023 г.

    Въпреки че Apple беше първата американска компания, достигнала пазарна стойност от $3 трлн. през 2022 г., спадащите продажби на iPhone на компанията, които представляват голяма част от печалбите ѝ, навредиха на цената на акциите на компанията, която оттогава падна под рекордната стойност. Въпреки че е сред най-новите големи технологични участници в AI пазара, тя не отбеляза ползите от скока на акциите, подхранван от AI, наблюдаван при Microsoft и други.

    Няколко големи технологични компании, включително Google, Amazon и Meta, увеличиха стойността на акциите си, като обявиха планове за разработване на собствени чатботове, задвижвани от изкуствен интелект, или за интегриране на технологията в своите продукти или операции, съобщи Motley Fool. Компаниите, които споменаха AI, отбелязаха средно увеличение на цената на акциите си от 4,6%, докато тези, които не го направиха отбелязаха само 2,4% увеличение, според платформата за проучване на акции Wall Street Zen.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    НСИ отчита дефлация през април
    Годишната инфлация е 2.4%
    преди 12 часа
    "Най-лошото е зад гърба ни": ЕК очаква неголям темп на растеж, който ще се засили през 2025
    Геополитическо напрежение продължава да носи рискове за ЕС
    преди 14 часа
    преди 14 часа
    Questers става Pwrteams
    Управлението на компанията поема Карел Саурвалт, който и преди интеграцията е начело на Pwrteams
    преди 15 часа
    Wizz Air пуска полети от Варна до Лондон Гетуик
    Те стартират от 18 юни и ще бъдат изпълнявани 3 пъти седмично