сряда, 06 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  646 прочитания

  Сам Алтман вече е част от Microsoft

  Към технологичния гигант се присъединява и Грег Брокман, както и други бивши служители на OpenAI
  21 ноември 2023, 11:36 a+ a- a

  Снимка: Microsoft

  Когато бордът на OpenAI изгони съоснователя Сам Алтман в петък (17 ноември) – по-малко от 11 дни след първата конференция за разработчици на компанията – шефът на Microsoft Сатя Надела очевидно е бил „побеснял“ и „заслепен“. И все пак, софтуерният гигант, който наля милиарди долари в OpenAI, не желаеше и не можеше да прекъсне внезапно връзките си с команията на фона на разместванията в ръководството, отбелязва Quartz.
  Microsoft е „отдадена на партньорството си с OpenAI“, заяви главният изпълнителен директор на компанията-майка Сатя Надела в X и LinkedIn късно в неделя (19 ноември).


  Успехът на символичния вот на доверие обаче беше истинската голяма новина в публикацията на Надела: „Сам Алтман и Грег Брокман, заедно с колеги, ще се присъединят към Microsoft, за да ръководят нов изследователски екип за напреднал AI. Очакваме с нетърпение да действаме бързо, за да им предоставим ресурсите, необходими за техния успех.“ В отговор Алтман написа: „Мисията продължава“.

  Междувременно повече от 500 служители на OpenAI призовават борда да подаде оставка в резултат на отстраняването на Алтман, като казват, че ако не се предприемат действия незабавно, те могат да напуснат работа.

  Бордът на OpenAI отстрани съоснователя Сам Алтман в петък (17 ноември). Скоро след това Грег Брокман, съосновател заедно с Алтман, който беше отстранен като председател на борда, но му беше позволено да запази позицията си на президент, напусна. Оттогава фирмата вече е сменила двама временни изпълнителни директори.


  Попарвайки надеждите на хората, обединяващи се да върнат Алтман, Иля Сутскевер – главният изследовател на компанията, който пръв съобщи новината на Алтман – написа бележка до служителите, в която се казва, че уволнението не се отменя. Главният технологичен директор Мира Мурати беше назначена да държи крепостта, но тя не издържа дори уикенда, преди бившият шеф на Twitch Емет Шиър да влезе на нейно място, както за първи път беше съобщено от The Information. (OpenAI все още не е потвърдил назначаването на Шиър.)

  Бордът на OpenAI се състои от AI скептици, които се сблъскаха с Алтман по отношение бързото комерсиализиране на технологията. Сутскевер, който стартира нов екип за „суперподравняване“ в OpenAI през юни с 20% от ресурсите на компанията, е сред тях. При отстраняването на Алтман бордът твърди, че е загубил доверие, защото той не е бил „откровен в комуникациите си“. Възгледите на Емет Шиър са много по-близки до тези на борда, пише още Quartz.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Какво да очакваме за банките и икономиката на България през 2024?
  Очакват се редица предизвикателства на различни фронтове, но и възможности за развитие на финансовия сектор, коментира Петър Чобанов, подуправител на БНБ
  преди 14 часа
  преди 14 часа
  преди 16 часа
  Какво е бъдещето на хибридната работа?
  Наред с многобройните предимства дистанционната работа има и редица недостатъци, отчита доклад на Colliers
  преди 16 часа
  Siemens и българската Nasekomo обявиха стратегическо партньорство по време на COP 28
  Двете компании ще си сътрудничат в дигитализацията на биопреобразуването чрез насекоми – новозараждаща се индустрия с потенциал за устойчиво развитие
  преди 16 часа
  АИКБ: Близо 80% от българската икономика вече е на светло
  Делът на сивата икономика у нас остава относително висок на фона на средните нива в ЕС