неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    840 прочитания

    Сам Алтман вече е част от Microsoft

    Към технологичния гигант се присъединява и Грег Брокман, както и други бивши служители на OpenAI
    21 ноември 2023, 11:36 a+ a- a

    Снимка: Microsoft

    Когато бордът на OpenAI изгони съоснователя Сам Алтман в петък (17 ноември) – по-малко от 11 дни след първата конференция за разработчици на компанията – шефът на Microsoft Сатя Надела очевидно е бил „побеснял“ и „заслепен“. И все пак, софтуерният гигант, който наля милиарди долари в OpenAI, не желаеше и не можеше да прекъсне внезапно връзките си с команията на фона на разместванията в ръководството, отбелязва Quartz.
    Microsoft е „отдадена на партньорството си с OpenAI“, заяви главният изпълнителен директор на компанията-майка Сатя Надела в X и LinkedIn късно в неделя (19 ноември).


    Успехът на символичния вот на доверие обаче беше истинската голяма новина в публикацията на Надела: „Сам Алтман и Грег Брокман, заедно с колеги, ще се присъединят към Microsoft, за да ръководят нов изследователски екип за напреднал AI. Очакваме с нетърпение да действаме бързо, за да им предоставим ресурсите, необходими за техния успех.“ В отговор Алтман написа: „Мисията продължава“.

    Междувременно повече от 500 служители на OpenAI призовават борда да подаде оставка в резултат на отстраняването на Алтман, като казват, че ако не се предприемат действия незабавно, те могат да напуснат работа.

    Бордът на OpenAI отстрани съоснователя Сам Алтман в петък (17 ноември). Скоро след това Грег Брокман, съосновател заедно с Алтман, който беше отстранен като председател на борда, но му беше позволено да запази позицията си на президент, напусна. Оттогава фирмата вече е сменила двама временни изпълнителни директори.


    Попарвайки надеждите на хората, обединяващи се да върнат Алтман, Иля Сутскевер – главният изследовател на компанията, който пръв съобщи новината на Алтман – написа бележка до служителите, в която се казва, че уволнението не се отменя. Главният технологичен директор Мира Мурати беше назначена да държи крепостта, но тя не издържа дори уикенда, преди бившият шеф на Twitch Емет Шиър да влезе на нейно място, както за първи път беше съобщено от The Information. (OpenAI все още не е потвърдил назначаването на Шиър.)

    Бордът на OpenAI се състои от AI скептици, които се сблъскаха с Алтман по отношение бързото комерсиализиране на технологията. Сутскевер, който стартира нов екип за „суперподравняване“ в OpenAI през юни с 20% от ресурсите на компанията, е сред тях. При отстраняването на Алтман бордът твърди, че е загубил доверие, защото той не е бил „откровен в комуникациите си“. Възгледите на Емет Шиър са много по-близки до тези на борда, пише още Quartz.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години