сряда, 06 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  834 прочитания

  Open AI преговаря за връщането на Сам Алтман

  Само ден след като го отстрани
  20 ноември 2023, 10:43 a+ a- a

  Снимка: X

  В удивителен обрат, бордът на OpenAI, компанията зад AI частбота ChatGPT, обсъжда с уволнения главен изпълнителен директор Сам Алтман неговото завръщане, съобщава Euronews. Сам Алтман, току-що отстраненият главен изпълнителен директор на OpenAI, обсъжда възможно завръщане в компанията, която стои зад бота ChatGPT, въпреки че обмисля стартирането на ново начинание с изкуствен интелект (AI), каза човек, информиран по въпроса в събота (18 ноември).

  Ден след като бордът го уволни в изненадващ ход, който разтърси света на технологиите, Алтман разговаря с ръководители на OpenAI за подобряване на управленската структура на компанията, докато обсъжда с някои основни изследователи на OpenAI и други, лоялни на Алтман служители, как биха могли да създадат нова компания за изкуствен интелект, твърди източникът.

  Възможностите за завръщане или рестарт за Алтман, разглеждан от мнозина като лицето на генеративния AI, са в движение, каза източникът, който пожела да не бъде назован, тъй като не е упълномощен да говори от името на участващите страни.

  Инвеститорите в OpenAI, включително най-големият му поддръжник Microsoft, обсъждат контрол върху щетите, включително евентуално принуждаване на борда да възстанови Алтман като главен изпълнителен директор, страхувайки се от масово напускане на таланти без него, казаха други източници.

  Kholsa Ventures, ранен поддръжник на OpenAI, иска Алтман обратно в OpenAI, но „ще го подкрепи каквото и да прави по-нататък“, написа  основателят на фонда Винод Хосла в X/twitter.

  Microsoft притежава 49% от компанията, други инвеститори и служители контролират 49%, а 2% са собственост на организацията майка на OpenAI с нестопанска цел.
  The Verge съобщи по-рано за дискусиите на борда на OpenAI с Алтман да се върне като главен изпълнителен директор. Forbes съобщи, че инвеститорите планират да върнат Алтман като главен изпълнителен директор.

  Отстраняването на Алтман се дължи на „срив на комуникациите“, а не на „злоупотреба“, пише главният оперативен директор Брад Лайткеп във вътрешна бележка на компанията в събота, видяна от „Ройтерс“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  Какво да очакваме за банките и икономиката на България през 2024?
  Очакват се редица предизвикателства на различни фронтове, но и възможности за развитие на финансовия сектор, коментира Петър Чобанов, подуправител на БНБ
  преди 15 часа
  преди 15 часа
  преди 16 часа
  Какво е бъдещето на хибридната работа?
  Наред с многобройните предимства дистанционната работа има и редица недостатъци, отчита доклад на Colliers
  преди 17 часа
  Siemens и българската Nasekomo обявиха стратегическо партньорство по време на COP 28
  Двете компании ще си сътрудничат в дигитализацията на биопреобразуването чрез насекоми – новозараждаща се индустрия с потенциал за устойчиво развитие
  преди 17 часа
  АИКБ: Близо 80% от българската икономика вече е на светло
  Делът на сивата икономика у нас остава относително висок на фона на средните нива в ЕС