понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    880 прочитания

    Icanpreneur привлече инвестиция от €830 000

    Средствата ще бъдат използвани за подхранване на силния органичен растеж
    16 ноември 2023, 11:34 a+ a- a

    (л) Емил Табаков, Product Manager, Георги Бърнев, Lead Software Engineer, Веско Колев Founder & CEO, Кристиан Киров, Chief Technology Officer, Кателина Бойкова, Chief Design Officer, Кристиян Цанов, Head of Go-to-Market, Андрей Младенов,Chief Information Officer

    Icanpreneur, първият акселератор чрез софтуер (Accelerator–as-a-Software), привлече pre-seed инвестиция в размер на €830 000 при оценка на компанията от над €5 млн., за да захрани по-големия от очакваното органичен растеж. Рундът е воден от Sofia Angels Ventures (SAF) и е с участието на MFG Invest, в комбинация с настоящи и нови бизнес ангели.

    Българският стартъп има мисия да подобри значително шансовете за успех на основателите на технологични стартъпи и продуктови мениджъри, като ги навигира в техния предприемачески път на базата на доказали се в практиката предприемачески процеси, чрез удобна софтуерна система. Набирането на инвестиционния рунд идва малко повече от година след привличането на ангелско финансиране в размер на €200 000 при оценка на компанията от €2,5 млн., осигурена от едни от най-успешните и уважавани фондове, инвеститори и предприемачи в българската IT екосистема. 

    За да видите изображението в по-голям раззмер, кликнете на него

    За този кратък период екипът на Icanpreneur създаде първата версия на своя акселератор чрез софтуер (Accelerator–as-a-Software), даващ възможност на технологични предприемачи и продуктови екипи от цял свят да започнат от начална идея и да достигнат до пазарно успешен продукт (product/market fit) с по-голям шанс за успех. Фокусът на тази версия на акселератора е ефективно пазарно валидиране на началните идеи на предприемачите и еволюирането им до такива, за които има значима пазарна нужда. Всичко това се случва чрез следване на доказали се в практиката структурирани предприемачески процеси, предоставени посредством иновативно потребителско преживяване, позволяващо ефективна колаборация в екип.

    „В какво се корени успеха на Icanpreneur? Безспорно най-важното нещо за всяка компания е product-market fit (пазарно успешен продукт). Product-market fit не е просто точка във времето, достигната само за няколко месеца, а безкраен процес, изискващ непрекъснато преоткриване и иновация. В същото време „софтуера изяжда света“ и ако product-market fit е толкова важен, то тогава защо няма софтуер, който да помага за достигането му? Така създадохме Icanpreneur - най-важният софтуер, който една компания някога ще има“, каза Веско Колев, основател и изпълнителен директор на Icanpreneur.

    За да видите изображението в по-голям раззмер, кликнете на него

    Инвестицията от €830 хил., която е втората външна инвестиция за компанията, е осигурена от Sofia Angels Ventures като водещ инвеститор, MFG Invest, както и едни от най-успешните и уважавани иноватори и предприемачи на българската IT екосистема, като Светозар Георгиев, Пресиян Каракостов, Кристиян Демирев, Христо Косев, Зоран Арсовски, Георги Атанасов, Емил Табаков. Комбинацията от инвеститори с техния уникален експертен опит, продуктов опит, репутация и връзки обуславят този pre-seed рунд като един от най-силните за региона до този момент.

    „Стартъп революцията започна да излиза от своята романтична фаза. Основателите на компании започнаха да разбират, че откриването и решаването на смислени проблеми е повече от изкуство и енергия създадена от първоначалното вдъхновение. Те започнаха да прилагат по-систематичен и научен подход в създаването на продукти за доволни клиенти и да търсят технологични решения, за да бъдат много ефективни. Именно, Icanpreneur предлага необходимия инструментариум, който да им помогне по-бързо да прогресират. Ние вярваме, че момента е много добър и екипът на компанията е правилният за тази мисия“, каза Милен Иванов, управляващ партньор в Sofia Angels Ventures.

    За да видите изображението в по-голям раззмер, кликнете на него

    „Какъв продукт пасва на пазара? С този проблем сме се сблъсквали многократно, когато MFG стартира. Макар и с голям екип, и много опит зад гърба си, все още се изправяме пред същия въпрос при всеки нов продукт или пазар. Вярваме, че предприемачите заслужават софтуер, който да им помогне да намерят своя път без да се разпиляват. И поради това инвестирахме в Icanpreneur,“ каза Станимир Василев, съосновател на MFG Invest и Management Financial Group.

    „Стандартният начин за създаване на компания - намирането на проблем и съответно неговото решаване, като се задържа част от създадената стойност, досега е бил на усещане, интуиция или в някой случай, след известен брой успехи или провали, научаване на кое работи и кое не. Това, което Icanpreneur прави е, да промени този начин и да позволи на хора с по-малко опит, но и на такива с много, изключително по-лесно и успешно да следват процес, който ще ги доведе до много по-добри резултати,“ каза Пресиян Каракостов, основател PubGalaxy, PhoneArena, съпредседател Endeavor Bulgaria.

    За да видите изображението в по-голям раззмер, кликнете на него

    Средствата от инвестицията ще бъдат вложени в значително увеличение на скоростта на развитие на Icanpreneur в следващите 12-24 месеца както като продукт, така и по отношение на целеви пазари. С присъединяването в началото на този месец на Емил Табаков като „старши продуктов мениджър“, Кристиян Цанов като „ръководител по продажби и маркетинг“ и Георги Бърнев като “Lead Software Engineer”, екипът на компанията увеличава почти двойно размера си. Така Icanpreneur има амбиция да се възползва от бързо растящата тенденция на нововъзникващи стартъпи, особено такива, свързани с изкуствен интелект (AI), на пазарите в Централна и Източна Европа, ЕС и САЩ. Капиталът, набран в тази кампания, ще позволи това да се случи много по-агресивно.

    За да видите изображението в по-голям раззмер, кликнете на него

    Компанията обяви и разширяването на своята програма, даваща ексклузивен достъп на 300 нови потребители (Icanpreneur Early Adopters Program), с чиято помощ ще бъде развивана и подобрявана платформата, докато те работят по своите стартъп или продуктови идеи. Новоприсъединилите се потребители получават безсрочна отстъпка от 50%, като това е част от последната фаза, преди компанията да направи софтуера достъпен за всички в началото на следващата година. При първоначалното стартиране на програмата 100-те свободни места бяха запълнени за броени дни. Icanpreneur има доказан положителен ефект върху локалната екосистема, като вече може да се похвали с първи успешни инвестиции в хора от програмата.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години