четвъртък, 16 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2312 прочитания

    „Иновативно предприятие на годината 2022” търси добрите примери в родното предприемачество

    Повече за мисията на конкурса и как той подпомага българските компании, разказва Деница Маринова - дългогодишен член на екипа на националната инициатива
    27 септември 2022, 16:02 a+ a- a

    Деница Маринова - Ръководител на проекти към Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и дългогодишен член на екипа на конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022”. Снимка: Фондация „Приложни изследвания и комуникации“

    За поредна година конкурсът „Иновативно предприятие на годината“ ще отличи добрите примери в родното предприемачество. 

    Конкурсът е национална инициатива, която от 18 години популяризира български иновации, успешни истории и бизнес модели сред родната и чуждестранна аудитория. Организира се от Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и Европейската мрежа в подкрепа на бизнеса Enterprise Europe Network-България, в партньорство с ГД „Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП“ на ЕК и със съдействието на утвърдени бизнес организации като БАИТ, БЕСКО, БАУХ, ПАРА, София Тех Парк и медийни партньори. 

    Свързахме се с Деница Маринова - Ръководител на проекти към Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и дългогодишен член на екипа на конкурса, за да ни разкаже повече за мисията на инициативата и тазгодишното издание. Деница е част от екипа на Enterprise Europe Network-България, която обединява организации с дългогодишен опит в подкрепа на българското предприемачество и иновации.  

    Разкажете ни за конкурса „Иновативно предприятие на годината“. Защо и как той помага на българските компании?
    Наградите в конкурса се връчват в няколко категории, които отразяват въздействието на иновациите в икономиката и обществото. Например за иновации за по-добро качество на живот, дигитална трансформация, зелени, социални и креативни иновации, пазарно лидерство за български компании, наложили свои иновации на глобалния пазар и разбира се, иновативни стартъпи. 

    Всички наградени и финалисти получават възможността да използват марката „Високи постижения в иновациите“ на Фондацията и конкурса върху свои продукти и промоционални материали като знак за високо качество на тяхната работа пред български и чуждестранни партньори. Конкурсът традиционно си партнира с президента на България за официалната церемония по награждаването на отличените компании.      

    Как се кандидатства и кой може да участва в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022“?
    Конкурсът е отворен за български компании от всички сектори на икономиката, които са създали собствена иновация през последните 3 години. Иновациите могат да бъдат в широк спектър. Разглеждат се както нови продукти или услуги, така и организационни иновации, които оптимизират процеси във фирмата, сектора или региона, в който оперира компанията.  

    Кандидатства се електронно чрез платформата https://innovation.bg/ до 12 октомври, 23:45 ч. След първоначална регистрация на компанията кандидатът получава по имейл персонален линк и парола към формуляра за кандидатстване. В него компанията може да отговори на поредица от въпроси, чрез които да опише дейността си, конкретната иновация или гама от нововъведения, степента на новост, както и нейното значение и въздействие. Формулярът е електронен и дава възможност да се приложат и допълнителни материали за по-добра визуализация на фирмите и иновациите.  

    Бихте ли дали примери за иновации, които са Ви впечатлили?
    Много е трудно да се посочат едни иновации пред други, тъй като зад всички тях стои много време, изминат път и усилия на техните създатели! Затова се стараем да направим видими всички финалисти в конкурса чрез различни информационни канали в България и чужбина в рамките на страните членки на мрежата Enterprise Europe Network. Всички отличени компании за последните няколко години на конкурса са публикувани на платформата innovation.bg. Виждаме и все по-голям интерес от университети и училища, които търсят добрите примери в родното предприемачество. Именно това многообразие от иновации и компании за нас е най-голямото богатство на конкурса, тъй като създава общност за обмяна на информация и опит. 

    В конкурса има ли категории, насочени към развитие на управлението на човешкия капитал, социални иновации? Какви проекти са отличавани в тях?
    Конкурсът обръща голямо внимание на иновациите, които са свързани със социални тенденции или предизвикателства чрез категорията „Социална иновация“. Традиционно това е много популярна категория сред кандидатите всяка година. Тя е и много разнообразна. Получавали сме кандидатури и сме отличавали с награди както иновации в образованието, така и компании с продукти за безопасен интернет за деца, мобилни магазини и медицински услуги за труднодостъпни и малки населени места и платформи за телемедицина.

    Какви са очакванията Ви за новия конкурс?
    Всяко издание на конкурса ни носи много приятни изненади с нови кандидати и интересни иновации, създадени както от новостартирали фирми, така и от утвърдени компании. Всяка кандидатура се разглежда и оценява индивидуално, като се вземат предвид специфичните особености на иновацията, сектора и средата, в която се реализира и на която въздейства. Нашето жури се състои от добре познати публични и бизнес организации в областта на иновациите, компании, които са лауреати на конкурса в предишни издания, както и представители на медиите.   

    Какво бихте посъветвали кандидатите в конкурса?
    Както при всяко представяне на вашата компания, за нас е важно да получим конкретна, обективна и практична информация, която описва вашата работа и иновация. Нашият екип и журито на конкурса винаги забелязват интересната история зад всяко бизнес начинание, отношението на компанията към проблемите и предизвикателствата, които решава, културата в екипа и визията за развитие и растеж. Моят съвет към всички кандидати е да бъдат себе си и да ни разкажат с удоволствие за своята работа и успехи! 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    НСИ отчита дефлация през април
    Годишната инфлация е 2.4%
    преди 12 часа
    "Най-лошото е зад гърба ни": ЕК очаква неголям темп на растеж, който ще се засили през 2025
    Геополитическо напрежение продължава да носи рискове за ЕС
    преди 13 часа
    преди 14 часа
    Questers става Pwrteams
    Управлението на компанията поема Карел Саурвалт, който и преди интеграцията е начело на Pwrteams
    преди 15 часа
    Wizz Air пуска полети от Варна до Лондон Гетуик
    Те стартират от 18 юни и ще бъдат изпълнявани 3 пъти седмично