понеделник, 04 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4272 прочитания

  Manpower Group въвежда 4-дневна работна седмица в България

  Компанията се ангажира да покрива всички, заявени преди намаляването на работните часове, плащания, вноски и осигуровки на служителите
  22 февруари 2022, 19:27 a+ a- a

  След успешното преминаване на 4-месечния пилотен проект и положителното въздействие, което той имаше върху продуктивността и благосъстоянието на служителите, ManpowerGroup Югоизточна Европа официално обяви въвеждането на 4-дневна работна седмица за представителствата си в България, Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватия и Словения, се казва в съобщение на компанията.

  ManpowerGroup се ангажира да покрива всички, заявени преди намаляването на работните часове, плащания, вноски и осигуровки на служителите. Въпреки, че служителите ще работят 32 часа между понеделник и четвъртък, техните заплати, допълнителни придобивки и възможности за бъдещо увеличение на възнаграждение остават непроменени.

  Като основни причини за въвеждането на 4-дневната работна седмица, която е новост на световния пазар на труда, от компанията посочват, че по този начин се отговаря на новите тенденциите в бизнеса и променените нужди на хората. В по-широк план тя би могла да има голям социален и екологичен ефект в бъдеще.

  В основата на по-кратката работна седмица е идеята за повишаване на продуктивността чрез въвеждане на технологии или оптимизиране на работни процеси. Така на практика се постигат същите резултати за по-малко време. Резултатът е повече свободно време, което всеки би могъл да прекара със семейството и близките си и да се отдаде на личните си нужди и приоритети.

  "Във времена, в които човешкият капитал става все по-важен и ценен, ние имаме честта и отговорността да отговаряме не само за собствените си служители и процеси, но и за служителите и процесите на множество местни и световни компании. С нашия пример искаме да покажем, че политиката ни “storyDOING” е по-доминираща от „storyTELLING”. Очакваме с нетърпение да споделим своя опит от пилотния проект за 4-дневната работна седмица и се надяваме с помощта и на други организации да доближим пазара на труда в Югоизточна Европа до най-конкурентните европейски пазари.“, коментира Александар Хангимана, Управляващ партньор в ManpowerGroup Югоизточна Европа.

  От компанията допълват, че работна седмица от пoнеделник до четвъртък е била тествана първоначално в рамките на 4-месечен пробен период. Всяка една от държавите в региона е подготвила свой план за действие и установяване на промените в работните процеси на местно ниво. За да отговорит на всички нужди на клиентите и партньорите си, са били организирани петъчни смени в отделните екипи.

  За да проучат въздействието на 4-дневния график върху служителите на ManpowerGroup Югоизточна Европа, е било проведено специализирано проучване с цел да се оцени:

  • Работата и благосъстоянието на служителите
  • Способността за справяне с работните задължения
  • Удовлетвореност на служителите и фактори за задържане
  • Баланс между работа и личен живот

  Резултатите показват изключително положително въздействие върху благосъстоянието и ангажираността, споделят от ManpowerGroup. Служителите отбелязват високи резултати (4,92 от общо 6) на скалата „работа и благосъстояние“, която измерва 3 важни аспекта, свързани с благосъстоянието и ангажираността на служителите: енергичност, всеотдайност, усвояване. Най-високи резултати се наблюдават при аспекта „всеотдайност“ – 5,2, който е представен чрез изявления като: „Гордея се с работата си“, „Работата ми ме вдъхновява“, „Ентусиазиран съм за работата си“.

  Проучването „Работа и благосъстояние“ показва, че една трета от служителите (31,7%) заявяват, че са много доволни и удовлетворени от промените, половината (45,7%) споделят положителни емоции спрямо пилотния проект, 16,9% са неутрални спрямо промените, а едва 5% не са удовлетворени от промените. 89% от служителите посочват, че балансът между работата и личния им живот се е подобрил с въвеждането на 4-дневната работна седмица.

  Факторите за задържане в проучването показват, че служителите са напълно съгласни с твърдението, че са горди да са част от компанията и биха я препоръчали като добър работодател на свои познати. Интересно наблюдение е, че някои служители, които отбелязват, че в миналото са обмисляли евентуално напускане на работата си в търсене на други възможности (41%), сега отчитат висока увереност, че виждат себе си като част от компанията и за в бъдеще (91%) и са много по-удовлетворени от работата си в сравнение с миналата година (75%).

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Основният лихвен процент у нас вече е 3.8%
  Това е 13-то поредно повишение
  преди 1 час
  Очакват по-нисък от планирания бюджетен дефицит
  През ноември приходите изпревариха разходите и бюджетният дефицит падна до 0,6% от БВП
  преди 2 часа
  България подкрепи в Дубай утрояване на дела на ядрената енергетика до 2050
  Заедно с още 21 страни, сред които САЩ, Канада, Франция, ОАЕ, подкрепихме декларация на събитие в рамките на СОР-28
  преди 2 часа
  Започна изграждането на Лот 2 на автомагистрала „Русе-Велико Търново“
  Денков: Русе е в центъра на магистралите, които планираме с Гърция и Румъния
  преди 3 часа
  В дигиталната раница има близо 30 000 електронни образователни ресурси
  Всички ресурси на MozaBook са на разположение на всички учители и ученици безплатно през Дигиталната раница
  01 декември 2023, 16:32
  От 1 януари: Максималният осигурителен доход се повишава на 3750 лв.
  Парламентът прие на първо четене бюджетите на НЗОК и ДОО за 2024