понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2913 прочитания

    Белгийците ще имат право на 4-дневна работна седмица

    Работодателите могат да откажат, но трябва да дадат писмено обяснение за отказа си
    16 февруари 2022, 10:39 a+ a- a

    Служителите в Белгия спечелиха правото да изпълнят пълна работа седмица за 4 дни, вместо обичайните 5, без това да се отрази на заплатата им. Това е част от споразумение, което има за цел да направи строгият пазар на труда в страната по-гъвкав, пише Fortune.

    Работодателите ще имат право да откажат, но само ако дадат писмено обяснение, обясни вицепремиерът и министър на труда Пиер-Ив Дерманже. За компаниите ще стане по-лесно да въвеждат вечерен и нощен режим на работа без да им е необходимо съгласието на всички синдикални организации.

    „Целта е да дадем на хората и компаниите повече свобода да организират работното си време. Ако сравните нашата страна с други, ще видите, че често ние сме много по-малко динамични“, заяви премиерът Александер Де Кро.

    Четиридневната седмица ще помогне на жените, които се грижат за деца и възрастни родители, да поддържат баланса между професионалния и личния живот, но също така ще бъде от полза за пазара на труда, каза Беатрис Делфин-Диаз, президент на Белгийската асоциация на жените бизнес лидери.

    Според Федерацията на бизнеса в Белгия, която представлява над 50 000 компании, много работодатели няма да могат да се справят със сложните нови процедури. 

    След избухването на пандемията идеята за 4-дневна работна седмица се разпространява по света. Великобритания започна 6-месечна програма през юни, която включва около 30 компании. Подобни програми ще стартират и в САЩ и Ирландия, а планирани такива има и в Канада, Австралия и Нова Зеландия. Според учени в Исландия 4-дневната работна седмица е огромен успех.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години