сряда, 08 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10631 прочитания

    Payhawk: Откриваме повече от 200 работни места в Европа, над 100 ще са в София

    Отваряме офиси в Амстердам, Париж и Ню Йорк – Христо Борисов, съосновател и изп. директор на финтех компанията, оценена на близо 1 млрд. лв., пред Economy.bg
    13 декември 2021, 08:58 a+ a- a

    Преди дни българският финтех стартъп Payhawk обяви, че е привлякъл 112 млн. долара в една от най-големите сделки в Централна и Източна Европа. Водещ инвеститор в новия рунд финансиране беше американският фонд Greenoaks, известен с вложенията си в компании като Robinhood, Checkout.com, Stripe и Brex. Новата инвестиция оценя финтех компанията на 570 млн. долара, което прави Payhawk кандидат за първия български „еднорог“ (бел. ред.: компания, оценена на над 1 млрд. долара). Привлеченото финансиране беше второто по големина за B2B компания в региона на ЦИЕ след румънската UiPath.
    Стартъпът, който предоставя фирмени дебитни карти и платформа за управление на разходи в над 30 държави, е основан през 2018 от двама бивши служители на „Телерик“ – Христо Борисов и Бойко Караджов, към които се присъединява и Константин Дженгозов.

    Как се стигна до рекордната оценка, за какво ще се използва новото финансиране, ще се разраства ли компанията и накъде, умира ли физическото банкиране, какви са топ тенденциите във финтех индустрията, какъв е потенциалът на България в тази сфера, за пътя от програмист в „Телерик“ до съосновател на компания бъдещ „еднорог“ – тези и други въпроси коментирахме със съоснователя и изпълнителен директор на Payhawk.

    Христо Борисов стартира кариерата си като програмист в „Телерик“, а след това води голяма част от продуктовата стратегия на компанията като директор „Продукти“. През 2018  основава Payhawk, която се превръща в една от най-бързо развиващите се финтех компании в Европа с оценка от 1 млрд. лева. От създаването си до момента Payhawk е привлякла финансиране от над 235 млн. лв. от едни от най-успешните фондове за рисков капитал в света като Greenoaks, QED и Earlybird. Христо е носител на отборна наградата „Джон Атанасов“ за принос към обществото с мобилното приложение Гражданите, на което е съосновател. Завършил е Американския университет в България (АУБ).

    Христо, какво означава оценката от 570 млн. долара за Payhawk?
    Оценката винаги е свързана с пазарна валидация на това, което правим. Бързо растящата оценка също ни дава много добра възможност да използваме финансови инструменти за мотивиране на екипа като опции, които са директно свързани с успеха на компанията.

    Как се стигна до инвестицията от 112 млн. долара? С какво привлякохте интереса на инвеститорите?
    Причините бяха няколко: добрата траектория на растеж, високото качество на продукта и големият потенциал на пазара. Това са основните фактори, които един инвеститор разглежда, за да прецени всяка една инвестиция.

    В какво ще бъдат вложени средствата от новата инвестиция? Планирате ли разрастване на екипа в България?
    В момента отваряме 211 нови позиции в цяла Европа като над 100 от тези позиции ще са в София. Имаме отворени позиции за продуктови мениджъри, програмисти, дизайнери, както и специалисти по продажби, обслужване на клиенти и маркетинг.

    Колко офиси и служители имате у нас и по света?
    В момента имаме служители в Берлин, Барселона и Лондон. В процес сме на отваряне на офиси в Амстердам и Париж, като през втората половина на 2022 ще отворим и офис в Ню Йорк.

    Кои са основните клиенти и пазари за услугите, които предлагате?
    Основните клиенти са финансови отдели на фирми с над 50 служители. Доста голяма част от клиентите ни са в Западна Европа, но имаме и много клиенти в България. В момента обслужваме клиенти от 30 държави.

    Казвате, че сте стартирали Payhawk с амбицията да решите голям проблем на голям пазар. Какъв проблем решавате и защо конкретно се насочихте към него? Съзряхте ниша, в която можете да имате успех ли?
    Проблемът, който решаваме е цялостното управление на бизнес разходи. Всяка една фирма по света има бизнес разходи и управлението на тези разходи изисква доста голяма администрация и ръчна работа. Ние автоматизираме всичко, свързано с фирмени разплащания, независимо дали бизнесът плаща чрез карта, банков трансфер, или на ръка.

    Отбелязвате, че искате да станете най-голямата банка в света, без да има и един лев в нея. В този смисъл умира ли според Вас физическото банкиране? Представляват ли финтех компаниите заплаха за големите банки?
    По-скоро си представяме, че финтех компаниите ще работят все по-тясно с банките и ще използват ресурсите и инфраструктурата, която банките имат, за да надграждат банковата услуга. Физическото банкиране със сигурност отстъпва пред удобството на онлайн услугите и е възможно да видим традиционни банки, които напълно затварят офисите си след 5-6 години.

    Какви са топ тенденциите във финтех индустрията в момента?
    Развитието на бизнес продукти. До голяма степен растежът на финтех индустрията през последните години беше свързан с необанките, които привличат директни потребители. Очакваме да видим много нови продукти, които позволяват на бизнеса да работи по-ефективно и се радваме да сме част от тази нова вълна.

    България беше сред лидерите в ЦИЕ по брой финтех компании. Така ли е все още и на какво според Вас се дължи доброто ни представяне в този сектор?
    Мисля, че потенциалът ни е много по-голям от това. Въпросът не е количествен, а качествен. Все още регулаторната рамка в България за финтех компаниите не е конкурентоспособна на редица държави. Сигурен съм, че трябва да продължим да водим диалог с регулатора и политиците, за да се направят правилни политики, които насърчават този сектор.

    Колко дълъг път извървяхте от програмист в „Телерик“ до изграждането на бизнес с оценка, която е на път да Ви превърне в компания „еднорог“?
    Лично за мен всяка стъпка от пътуването си има значение и се радвам, че имаме възможност да направим фирма, която да бъде нов катализатор за стартъп екосистемата в България. Но определено не сме фиксирани в идеята да сме „първият еднорог“.

    Кои бяха основните предизвикателства и уроци по този път?
    Да се обкръжиш с много можещи и знаещи хора, които са част от един силен колектив. В крайна сметка всичко е отборна работа и Payhawk нямаше да има успех, ако не бяха всичките професионалисти, които работят в компанията всеки ден.

    Какъв съвет бихте дали на хора като Вас – които се чудят дали да поемат по пътя на стартиране на собствен бизнес? Кой е „кодът“ на успешния бизнес?
    Всеки човек, който иска да се занимава със своя собствен бизнес, трябва да има правилната мотивация и нагласа. Пътят винаги е много труден в началото и всичко започва от това да се направи първата крачка. След това нещата винаги се нареждат по естествен път.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на PAYHAWK EOOD в JOBS.bg тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    Първата за България и региона водородна зарядна станция вече e в експлоатация
    Тя може да зарежда при двете стандартни налягания за компресиран водород
    преди 15 часа
    Ето каква част от българите са доволни от работата и заплатата си
    Близо 40% от сънародниците ни виждат в изкуствения интелект повече проблеми, отколкто възможности, сочи ново проучване
    преди 17 часа
    преди 22 часа
    Бюджетът на плюс от 600 млн. лв. през април
    Принос за това има вноската на БНБ
    преди 23 часа
    Google съкрати 200 души
    Компанията измества основните си длъжности зад граница
    преди 23 часа
    Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 г.
    Общо 31 доклада на комитетите на ОИСР по отношение на България са приети, остават още 26