петък, 17 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1280 прочитания

    Moderna кандидатства за пълно одобрение на ваксината си срещу Covid-19

    Тя е втората след Pfizer, която кандидатства за такова одобрение в САЩ
    02 юни 2021, 10:33 a+ a- a

    Moderna e последната фармацевтична компания, която кандидатства пред Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) за пълно одобрение на своята ваксина срещу Covid-19 за употреба при хора на 18 и повече години. Одобрението на FDA би позволило на компанията да пусне аксината за продажба директно към потребителите и би могло да спомогне за повишаване на общественото доверие в препарата, отбелязва The New York Times.

    Пълното одобрение може също така да улесни училищата, работодателите, правителствените агенции и американската армия, които срещнаха съпротива срешу това ваксината да стане задължителна.

    „Очакваме с нетърпение да работим с FDA и ще продължим да изпращаме данни от нашето проучване фаза 3 и да приключим продължаващата оценка“, заяви Стефан Бансел, изпълнителен директор на Moderna.

    Миналия месец Pfizer и BioNTech подадоха молба до агенцията за пълно одобрение на тяхната ваксина за употреба при хора на 16 и повече години.

    Ваксината на Moderna е разрешена за спешна употреба през декември, а към неделя (30 май) в Съединените щати са били приложени над 151 милиона дози, според данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

    Миналата седмица Moderna обяви, че нейната ваксина изглежда е много ефективна при тийнейджъри и че планира да кандидатства за разрешение за спешна употреба за юноши през юни. Миналия месец ваксината на Pfizer бе разрешена за употреба при деца на възраст от 12 до 15 години.

    И двете ваксини на Moderna и Pfizer изискват две дози с интервал от няколко седмици и са изградени около инфармицонна РНК, генетичният материал, който клетките четат, за да произвеждат протеини, за да подпомогнат генерирането на антитела срещу вируса.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    Siemens продава компанията си Innomotics на KPS Capital Partners
    Сделката е за 3,5 милиарда евро
    преди 15 часа
    Инвестират 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции в страната
    С други 49,6 млн. лв. ще бъде подпомогната зарядната инфраструктура в пристанищата
    преди 15 часа
    ЕС засилва регулациите за Airbnb и конкурентите й
    Онлайн платформите ще трябва да предоставят на властите данни за броя на нощувките и броя на гостите веднъж месечно
    преди 15 часа
    514 български фирми кандидатстваха за разработване на иновации
    Общият размер на безвъзмездното финансиране е 127 млн. лв.
    преди 17 часа
    Google отпуска 1 млн. долара за докторантски стипендии в INSAIT
    Младите учени ще могат да работят в България с научни ръководители от INSAIT и Google Research по най-горещите теми в AI в момента