петък, 17 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1978 прочитания

    Ваксината на Moderna е силно ефективна при младежи

    Компанията ще кандидатства за одобрение да я прилага на 12-17 годишни в САЩ
    25 май 2021, 16:08 a+ a- a

    Moderna съобщи, че тяхната ваксина е безопасна и изглежда ефективна за предотвратяване на Covid-19 при юноши. При проучване във Фаза 2/3 на 3732 деца на възраст от 12 до 17 години в САЩ кръвните тестове показват, че ваксината предизвиква имунен отговор, който е еквивалентен на по-ранни открития при възрастни

    Компанията не предостави число за ефикасност, тъй като изпитването не е предназначено да разглежда конкретно ефикасността. Първоначалните наблюдения обаче установяват, че нито едно от децата, получили ваксината, не се е разболяло от Covid-19, 14 дни след втората си доза. Четири от децата, получили плацебо, са с положителен тест за Covid-19, което според Moderna е „в съответствие със 100% ефективност на ваксината“. Компанията отбелязва, че цифрата може да се промени, тъй като се събират допълнително данни.

    Компанията също така е проверила колко добре е действала ваксината само след една доза. Резултатите показват, че след една доза ваксината е била 93% ефективна за предотвратяване на леки случаи на Covid-19, включваща само един симптом вместо два или повече симптоми.

    Moderna обяви резултатите в прессъобщение, а резултатите все още не са рецензирани или публикувани.

    Компанията заяви, че ваксината се „понася добре“ и не са установени значителни опасения за безопасността. Нежеланите реакции включват главоболие, умора, мускулни болки и студени тръпки след прилагане на втората доза. Понякога се наблюдава и болка на мястото на инжектиране.

    Moderna казва, че планира да представи резултатите на Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) в началото на юни, заедно с искане за разрешение за използване на ваксината при юноши. Компанията също така планира да предостави данните за публикуване в научно списание.

    Ваксината на Moderna вече е разрешена за употреба при хора на възраст 18 и повече години в САЩ. Друга ваксина срещу Covid-19, на Pfizer/BioNTech, е разрешена за употреба при хора на 12 и повече години.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 17 минути
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 43 минути
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари
    преди 19 часа
    Siemens продава компанията си Innomotics на KPS Capital Partners
    Сделката е за 3,5 милиарда евро
    преди 19 часа
    Инвестират 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции в страната
    С други 49,6 млн. лв. ще бъде подпомогната зарядната инфраструктура в пристанищата
    преди 22 часа
    Google отпуска 1 млн. долара за докторантски стипендии в INSAIT
    Младите учени ще могат да работят в България с научни ръководители от INSAIT и Google Research по най-горещите теми в AI в момента