четвъртък, 02 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    981 прочитания

    CDC разреши употребата на Pfizer за деца от 12 до 15 години

    Някои щати вече прилагат ваксината на юноши
    13 май 2021, 09:40 a+ a- a

    В сряда (12 май) федералното правителство направи последна стъпка към предоставянето на ваксината на Pfizer/BioNTech на разположение на подрастващите в Съединените щати. Така агенцията премахна пречка за повторното отваряне на училищата и донесе облекчение и радост на милиони семейства, уморени от пандемични ограничения, отбелязва The New York Times.

    Консултативен комитет към Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) гласува да препоръча ваксината за употреба при деца на възраст от 12 до 15 години. Директорът на CDC, д-р Рошел Валенски, официално прие препоръката в сряда вечерта.

    „Одобряването на Covid-19 ваксини за деца на възраст от 12 до 15 години е важна стъпка за премахване на бариерите за ваксиниране на деца от всички възрасти“, каза д-р Ивон Малдонадо, която представлява Американската педиатрична академия във федералния консултативен комитет по имунизационните практики.

    Много родители с нетърпение очакват наличието на ваксини за деца, поне отчасти, за да ускорят завръщането им в училищата. Приблизително една трета от осмокласниците, обикновено на 13 или 14 години, все още учат напълно дистанционно.

    Ваксинациите на юноши вече са започнали в няколко щата. Други планират да предложат ваксината още в четвъртък (13 май). В Съединените щати има близо 17 милиона от 12 до 15-годишни, което представлява 5,3% от населението.

    Почти всички щати вече разполагат с дози, които могат бързо да бъдат пренасочени към юноши. Дозата, използвана за имунизиране на възрастни, е безопасна и ефективна за тези юноши, показват клинични проучвания.

    Докато рискът от тежки заболявания при децата е нисък в сравнение с този при възрастните, коронавирусът е заразил повече от 1,5 милиона деца и е изпратил повече от 13 000 в болници, повече отколкото са хоспитализирани за грип средно за година, според данните, събрани от CDC.

    Смята се, че малките деца разпространяват вируса по-рядко от възрастните, но способността им за предаване се увеличава с възрастта. Тийнейджърите, особено тези в гимназията, могат да предават вируса толкова лесно, колкото и възрастните. Децата на възраст от 12 до 17 години представляват все по-голям дял от случаите на Covid в САЩ.

    Ваксинирането на деца трябва да повиши нивото на имунитет сред населението на САЩ, като спомогне за намаляване на броя на случаите.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19
    преди 2 дни
    преди 2 дни
    ЕК започна разследване срещу Meta
    Производството е по новия закон за цифровите услуги
    преди 2 дни
    Wizz Air с нов маршрут: Ще лети от София до Хераклион
    Полетите ще са два пъти седмично
    преди 2 дни
    3 студентски стартъпа печелят по 10 000 долара финансиране
    Вижте кои отбори спечелиха петия сезон на акселератора Elevate на Американския университет в България
    преди 2 дни
    Откриват Ритейл парк Видин Плаза
    Инвеститор е „Дунония“, ще бъдат разкрити нови над 80 работни места