събота, 20 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  8788 прочитания

  Какво е да работиш в DataArt?

  Какви възможности за кариерно развитие предлага компанията и какво я прави предпочитан работодател, пред Economy.bg разказва Тетяна Карачевцева, HR мениджър в DataArt
  30 март 2021, 08:34 a+ a- a

  Тетяна Карачевцева, HR мениджър в DataArt

  DataArt е глобална технологична компания, която проектира, разработва и поддържа персонализирани софтуерни решения. Известни със своите задълбочени познания и отличен технически опит, екипите на DataArt създават нови продукти и модернизират сложни системи в различни сфери като телекомуникациите, финансовата индустрия, здравеопазването, туризма, медиите, хазарт и гейминг, IoT и др.

  Българският офис на DataArt беше открит през 2016 година. Що се отнася до компанията в глобален план, то тя е на почти 24 години и е основана през лятото на 1997 г.

  Какви възможности за кариерно развитие предлага компанията, какво я прави предпочитан работодатели и какви професионалисти стоят зад нейния успех, пред Economy.bg разказва Тетяна Карачевцева, HR мениджър в DataArt.

  Име: DataArt България
  Сфера на дейност: Разработка на софтуер
  В България е от: 2016
  Брой служители глобално: 4100
  Брой служители в България: 40
  Офиси в България: София, бул. „Тодор Александров“ 28
  Основни продукти/марки: Софтуерни решения по поръчка във финасовата сфера, здравеопазването, застраховане, туризъм, блокчейн, търговия, IoT и др.
  Клиенти/Пазари: Nasdaq, Travelport, Ocado Technology, Centrica/Hive, Paddy Power Betfair, IWG, Univision, Meetup и Apple Leisure Group.

  С какво се занимава компанията – кои са основните продукти, услуги?
  Основната дейност на компанията е разработване на софтуерни решения за клиенти от различни индустрии, сред които финансовата сфера, здравеопазване, туризъм, търговия, застраховане, IoT и др.  

  Кои са основните пазари и клиенти на компанията?
  Клиентите на DataArt са предимно от Западна Европа и САЩ, като сред тях са компании като Nasdaq, Travelport, Ocado Technology, Centrica/Hive, Paddy Power Betfair, IWG, Univision, Meetup и Apple Leisure Group.

  Къде има офиси компанията по света? Колко офиса има в България?
  В България имаме офис в София, като планираме и бъдещо разширяване на дейността си в Пловдив. В глобален мащаб разполагаме с офиси и развойни центрове в 20 локации по света, сред които в САЩ, Великобритания, Германия, Аржентина, Русия, Полша, Украйна и Армения. Наскоро компанията отвори и своя нов офис в Дубай.

  Сградата, в която се намира офисът

  Колко и какви специалисти работят в компанията?
  Въпреки пандемията през изминалата година DataArt продължи да се разраства и нае над 700 нови служители. Към момента в глобален план за компанията работят над 4000 души. Това са разработчици с различни програмни технологии, QA специалисти, бизнес анализатори, мениджъри на проекти и т.н. Разбира се, в тази цифра влизат и хората, занимаващи се с HR, PR, финанси и мениджмънт.

  DataArt в цифри:
  - 181 млн. долара приходи за 2020 (15% ръст спрямо 2019);
  - 150 нови клиента за 2020;
  - 700 новонаети служители за 2020.

  Какви хора най-често търси компанията - с какъв опит, познания, умения, технологии?
  В DataArt  наемаме хора за постоянна работа в компанията, а не за конкретен проект или позиция. Най-търсените от нас специалисти са хора с опит над 3 години, а що се отнася до технологиите, най-често търсим разработчици с .Net, Java, JavaScript, DevOps, Data Engineers. 

  Компанията отворена ли е за хора с малък опит и старт на кариерата? Има ли стажантски програми?
  Преди две години имахме стажантска програма като част от инициативата QA School. Към момента обаче не предлагаме позиции за стажанти и търсим специалисти от средно и високо ниво с оглед нуждите на нашите клиенти.

  Една от трите заседателни зали в офиса на DataArt

  Кои са основните технологии, които се използват в компанията?
  Работим повече с мейнстрийм: Java, JavaScript, .Net. В областта на cloud решенията работим с най-известни платформи като AWS, GCP и Azure. Партньори сме на Amazon, Google и Microsoft.

  Как се въвеждат новите служители в компанията?
  DataArt има много структуриран процес по въвеждане на новите служители. Разработили сме собствена onboarding система. Специалистът по човешки ресурси запознава новия колега с изискванията, както и със създаването и изпълнението на индивидуален план с помощта на onboarding инструмента. Правим всичко възможно новият колега да се чувства комфортно през първия си работен ден и да получи отговор на всички свои въпроси. Системата ни е така направена, че да допринася за успешното завършване на изпитателния срок на новите членове на екипа.

  Стаята за релакс

  Какви са възможностите за кариерно развитие и какви обучения предлага компанията?
  В DataArt целим всеки човек от екипа да има контрол върху собственото си професионално развитие и да разполага с много свобода. За тази цел сме разработили вътрешна образователна платформа, където всеки може да премине през различни курсове. Налична е и услуга за професионална ориентация, чрез която да се извършва промяна в проекта или локацията на хората, които имат желание за това. Също така HR екипите са непрестанно ангажирани в подпомагането на професионалния растеж на колегите в DataArt.

  Какви придобивки предоставя компанията и какво я прави предпочитан работодател?
  Освен стандартните допълнителни придобивки като допълнително здравно осигуряване, карти за спорт и т.н. предлагаме и застраховка живот и злополука, свежи плодове и храна в офиса, служителите ни имат възможност да се възползват и от курсове по английски език в рамките на компанията.

  Джагата в офиса

  Също така, те могат да се релокират временно или за постоянно в друга държава или град, където DataArt има представителства. При нас гъвкавото работно време и работата от разстояние съществуват като опция отдавна много преди това да стане „новото нормално“. Друго важно нещо, което прави DataArt предпочитан работодател, е, че ако някой разработчик не се чувства удовлетворен в проекта, за който работи, той може по своя инициатива да смени този проект с друг, а компанията ще съдейства в този процес.

  Тиймбилдинг по случай рождения ден на компанията

  Какво не знаят хората за компанията, а е важно да знаят според Вас?
  Това, което може би доста хора не знаят, е че за нас в DataArt хората винаги са на първо място. Компанията е разработила своя собствена политика по отношение на корпоративната си култура, която е насочена към комфорта и удовлетвореността на хората в екипа.

  Винаги ще се намери време за тенис на маса, а понякога дори си организираме турнири

  При нас няма стриктна йерархия и микромениджмънт, а свободата и уважението са основни ценности. Самият факт, че много от новите ни служители идват при нас чрез препоръки, е доказателство, че тази политика дава резултати. 


  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 8 часа
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 12 часа
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 13 часа
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 15 часа
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект