четвъртък, 28 октомври 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3822 прочитания

  В какво инвестира българинът?

  Какво е било финансовото поведение на българина през 2018 и какво е добре да има предвид за следващата, разказва Мартин Миланов, експерт от Tavex
  13 декември 2018, 15:24 a+ a- a

  Мартин Миланов, експерт от Tavex

  Според китайския лунен календар 2019-та е година на прасето. То символизира паричното благополучие и правилните финансови вложения.

  В тон с предстоящата година на финансови възможности, Мартин Миланов, експерт от Tavex, обобщава какво е било финансовото поведение на българския потребител през изминалата 2018 г. и какво го очаква в годината на парично благополучие.

  Финансовото поведение на българина през 2018-та показва, че той е наблягал на регулярни инвестиции в злато. Може да се каже, че има 13% ръст в покупката на злато спрямо 2017 г.

  Сред най-често купуваните инвестиционни продукти са 50-грамово кюлче, злато (което е един от основните международни инвестиционни продукти), исторически златни монети, като турския куруш. Други продукти, които са закупени, са австралийски лунари в различните им отсичания от 1/20 унция до 1 унция. Също така монетата австралийско кенгуру, която е от най-припознатите инвестиционни продукти не само в България, но и по света. Българите купуват и сребърни монети. Инвестиционните монети от 1 унция, както и еднокилограмовите им разновидности, предпочитани от нашенци.

  Символиката на китайския знак на 2019-та година…

  Прасето е дванадесетият знак от лунния китайски календар. Според хилядолетния мит, Нефритният император поканил животните на своето тържество и подредил календара според реда, в който животните пристигнали в замъка му. Прасето обаче се успало и пристигнало последно. Така календарът бил завършен и неотлъчно следван до ден днешен. Знакът принадлежи към групата на водните знаци и отбелязва началото на зимата и започването на месеца на дървото и природата. Ето защо прасето е символ и на новото начало, особено в бизнес план.

  2019-та е годината на жълтото земно прасе. Жълтият цвят също е символ на благополучие и предмети с този цвят, както и златните предмети и монети, се считат за задължителна придобивка. Годината под знака на Прасето се счита за изключително благоприятна за правене на бизнес и натрупване на финансово състояние. Знакът на Прасето е свързан с успеха. Новото начало, което се символизира с прасето, е и важен знак за започване на нови международни бизнес отношения, които имат потенциал правилно да се развиват напред във времето.

  Според китайския календар 2019-та година ще запълни липсите от предишните години и ще завърши преговорите, осъществили се в последните 12 години.

  Има си и лошата страна. Дипломатическите и икономическите срещи между големите световни сили и разривът помежду им са причина много хора, следящи китайския календар, да смятат, че 2019-та ще е последната година на възход и ще бъде последвана от негативен цикъл на големи геополитически и икономически промени.

  През последните няколко години българинът има по-голяма покупателна способност в сравнение с предишни години и това се вижда не само в парите, които отделя с цел инвестиция или с цел спестяване, но и като средства, които отделя за пътуване. През последните няколко години българинът има все по-голяма възможност, а и желание, да инвестира част от парите си и също така да заделя за пътуване.

  Тази тенденция, освен ако не се смени драстично икономическата обстановка, ще продължи и през 2019 г., като повечето международни икономически анализатори казват, че 2019-та може да бъде последната година на прогрес и развитие на световната икономика и че в общи линии икономическият цикъл е в своя край. Никой никога не може да предрече кога ще свърши той, но много икономисти твърдят, че 2018-та и до някаква степен и 2019-та са двете най-силни години и след това се очаква да има свиване на международните пазари и въобще на покупателната способност на хората, ще трябва много потребители да намалят своите разходи по един или друг начин.

  В момента България е стабилна и дори е надминала очакванията за икономически ръст през 2018-та година.

  2019-та ще е година, в която хора, които искат да имат дългосрочна сигурност в спестяванията си, е хубаво да се доверят на инвестиционното злато. Причината е много проста – в момента, в който икономическият ръст и възход спре, и световната, както и българската икономика влезе в поредната рецесия, то това рефлектира на абсолютно всички активи на компаниите и държавите. 

  Предвид, че златото е буквално единственият „лек“ за такъв тип икономически промени, не е неразумно стойността на този ценен метал да послужи не само като убежище, но и да увеличи парите на хората инвестирали в жълтия метал. Пари, които няма да загубят стойността си в по-трудни икономически времена.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 17 минути
  С увеличаване на тестването излиза наяве скрита заболеваемост от Covid-19
  Ако новите случаи продължават да ескалират, неминуемо ще се стигне и до локдаун, заяви зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов
  преди 37 минути
  Предстои спиране на плановия прием в болници в София
  В столицата ще бъдат разкрити допълнително 50 интензивни легла за пациенти с Covid-19
  преди 2 часа
  5643 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 587 765
  преди 17 часа
  САЩ предвиждат въвеждане на „данък милиардери“
  Той ще засегне приблизително 700 данъкоплатци с над $1 млрд. активи или $100 млн. годишен доход за 3 последователни години
  преди 17 часа
  Повече от половината места за настаняване у нас отчитат намаление на приходите през септември
  Около четвърт от мениджърите са съкратили персонал, показват данните на НСИ