събота, 04 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1660 прочитания

    Започва строителството на нов паркинг с 1000 места на летище София

    Проектът е на стойност над 7 милиона лева
    22 април 2024, 14:13 a+ a- a

    СОФ Кънект, операторът на летище София и Главболгарстрой Холдинг поставиха днес началото на строителството на новия открит паркинг на летище София. Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на СОФ Кънект и Емил Ангелов, главен изпълнителен директор и заместник-председател на Управителния съвет на Главболгарстрой Холдинг направиха първата копка на терена в близост до Терминал 2. В събитието участваха Анна Михнева-Натова, заместник-министър на транспорта и съобщенията и Георги Илиев, кмет на район Слатина.

    Новият открит паркинг ще се простира на обща площ от 25 000 кв. м. и ще предостави на пътуващите близо 1000 паркоместа. Той ще разполага и с места за електрически автомобили с прилежащи зарядни станции. Проектът е на стойност над 7 милиона лева.

    „Откритият паркинг е ключов проект за нас и е част от плана за модернизиране и развитие на летище София. След изграждането на открития паркинг ще стартираме и ремонта на покрития паркинг на Терминал 2. В резултат на тези проекти пътниците ще имат на разположение около 1800 паркоместа.“, каза Хесус Кабайеро.

    "В следващите шест месеца екипът на „ГБС-Инфраструктурно строителство“ ще работи неуморно по преобразяването на тази зона от летище София така, че скоро тя да може да приеме 1000 автомобила. Разбира се, проектът не включва само паркоместа. Ще бъде изграден нов път, ще има зарядни станции за елекрически автомобили, инсталациите на пропускателния режим ще разчитат номерата и контролът на допуска ще е значително увеличен. Всички иновации в строителството на такова съоръжение ще бъдат приложени", каза Емил Ангелов, главен изпълнителен директор и заместник-председател на Управителния съвет на „Главболгарстрой Холдинг“ АД.

    Заместник-министър Натова подчерта, че тези проекти са част от първия петгодишен инвестиционен план, който концесионерът трябва да изпълни до края на 2025 г., като общо инвестициите за този период са 143 млн. лева. „До края на миналата година концесионерът е вложил 54 млн. лева, а за тази година предвидените средства са 49 млн. лева“, добави Натова. Заместник-министърът заяви, че очаква летищният оператор да запази добрия темп на изпълнение на инвестиционната програма. „Реализирането на планираните проекти ще превърнат летище София в модерно, конкурентоспособно и предпочитано европейско летище“, отбеляза Анна Натова.

    Заедно с открития паркинг на Терминал 2 ще бъде внедрена система за контрол на достъпа. Новата бариерна система, базирана на разпознаване на регистрационен номер, ще гарантира, че всеки пристигащ шофьор, който възнамерява да остави или качи пътници ще има бърз достъп, без да чака на опашки и ще ограничи достъпа на нерегламетирани таксита. Проектът включва и изграждане на нов обратен завой.

    Очаква се строежът да бъде завършен до октомври и да осигури допълнително удобство и сигурност за всички пътници и посетители на летището.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 1 ден
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 2 дни
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 2 дни
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 2 дни
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19