петък, 14 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5002 прочитания

  FT: България се стреми да се превърне в технологичната столица на Балканите

  Историята на страната като ИТ центърът на бившия Съветски съюз ѝ дава начален старт, пише изданието
  17 октомври 2016, 16:58 a+ a- a

  Financial Times

  България се стреми да навакса спрямо Централна Европа, където икономиките, основани на евтино производство и износ, се преориентират към иновативни и креативни индустрии. Поколение от инженери и програмисти със западно мислене и глобален поглед в момента подсилват утвърждаването на страната като технологична столица на Балканите. Това пише Financial Times в статия, озаглавена „България се стреми да се превърне в технологичната столица на Балканите“.

  Завършилите различни науки и инженерство вече не мигрират на вълни към Германия и САЩ. Местните компании са наели около 40 000 софтуерни инженери, а ИТ секторът допринася за повече от 3% от БВП на страната. За сравнение този процент е по-малко от един преди 4 години, пише още изданието.

  Основните центрове за аутсорсинг индустрията в страната са София и Пловдив, където работят хиляди завършили в страната ИТ специалисти. Някои от компаниите разработват продукти, които привличат вниманието на наблюдатели на технологичната индустрия и чуждестранни инвеститори.

  Изданието отбелязва, че ИТ уменията на България са родени по времето на комунизма. По това време държавните компании за електроника се специализират в компютърен хардуер и програмиране за страните от Съветския съюз. „Това е сила, която имаме от две поколения инженери със стабилна основа в развойната дейност“, обяснява Даниел Томов, основател на Eleven, акселератор, подкрепен от Европейския инвестиционен фонд и програмата Jeremie, пред изданието.

  До 2016 на бързо развиващите се стартиращи компании (стартъпи) им, липсваше капитал, но ситуацията вече е различна. Инвеститорите имат желание да отпускат повече средства, обяснява Любен Белов, основател на Launchub, която е подкрепила над 40 стартиращи компании с помощта на европейските фондове.

  В страната вече има всички съставки, необходими за успешна екосистема – ментори, капитал, ангели инвеститори и инвестиционни фондове. Освен това има около 30 компании, които се справят изключително добре – с между 30 и 50 служители и приходи над 2 милиона евро, обяснява още Белов.

  Въпреки това някои предприемачи се безпокоят за бъдещето на България като ИТ център на Балканите, заради разрастващия се дефицит на подготвени специалисти, пише още FT.

  Според някои анализатори единственият начин България да се справи с този дефицит е да внесе работна ръка от страни извън Европейския съюз. Това включва съседните Сърбия и Македония и дори Русия и Украйна.

  Страната привлича цели бизнеси, които изнасят дейността си там. Пример за такъв е Speedflow Communications, която мести половината си екип и дейност от Украйна в България. Собственикът на компанията Влад Елис обяснява пред Financial Times, че цената е малко по-висока, но има талантливи хора и няма политически риск за бизнеса.

  Изданието дава още редица примери за предприемачи и инвеститори в ИТ сферата у нас включително Роди Дервишев от Sibiz, Дарин Маджаров с ucha.se, Аспарух Коев, изпълнителен директор на Transmetrics; Димитър Манчев, управляващ директор на Programista; Павел Езекиев, партньор в Neveq Capital Partners.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  България постигна пълна дигитална трансформация в здравеопазването за 3 години
  За по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 млн.
  преди 4 часа
  ЕБВР инвестира 15 млн. евро в Eldrive
  Компанията ще добави 7400 станции за зареждане
  преди 4 часа
  преди 7 часа
  Дори получено на грешен имейл искането за изтриване на лични данни е задължаващо
  Вижте повече за казуса, по който в Холандия наложиха глоба от 6 хил. евро на агенция за подбор
  преди 8 часа
  Унгарска комания ще стартира в Стара Загора производство на автомобилни платки
  Друг унгарски инвеститор ще произвежда слънчеви батерии до Силистра
  преди 9 часа
  dormakaba открива център за бизнес услуги и разширява завода си в България
  Местният екип ще нарасне спрямо сегашните 260 служители