сряда, 19 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1902 прочитания

  Българка е назначена за съдия в Единния патентен съд

  Единният патентен съд се очаква да заработи от 1 април 2023
  21 октомври 2022, 11:29 a+ a- a

  Съдия Татяна Жилова е един от петимата съдии, избрани да работят в седалището в Париж на Първоинстанционния съд.

  Проф. Владя Борисова, председател на Патентното ведомство у нас, казва: „Изключителен престиж е български съдия да бъде включен в състава на едно от централните отделения на Единния патентен съд - Париж и Мюнхен. По този начин името на страната ни се нарежда сред държави със солиден опит в международното право като Германия, Белгия, Австрия, Франция, Италия. Процесът на подбор за действащи съдии в Единния патентен съд е изключително сериозен и тежък. Изборът на съдия Жилова е резултат от оценката на високия ѝ професионализъм, но и на активната работа на България по отношение на защитата на индустриална собственост”.

  По думите на проф. Борисова, работата на Единния патентен съд ще позволи на притежателите на патенти да получават по-бърза и по-експертна правна защита на своите права при патентни спорове, при това за територията на държавите членки по Споразумението. Това ще създаде унифицирана съдебна практика в областта на патентните спорове и ще намали значително разходите за процесуално представителство на засегнатите страни на територията на отделните държави.

  Предстои Патентно ведомство да проведе разяснителна кампания относно структурата и начина на работа на Съда и промените, които ще настъпят за ползвателите на услуги след старта на неговата работа.

  Единният патентен съд официално потвърди назначаването на 85 съдии - 34 с юридическа квалификация и 51 с техническа квалификация. Те ще започнат да изпълняват задълженията си от влизането в сила на Споразумението за Единния патентен съд.

  Ръководители ще бъдат Клаус Грабински от Германия в качеството си на председател на Апелативния съд и Флорънс Бутин от Франция, която е председател на Първоинстанционния съд.

  Техническите съдии в институцията са с компетенции по следните направления: биотехнологии, химия и фармация, електричество, машинно инженерство, физика.

  “Назначението на съдия Жилова е още едно международно признание за страната ни, след като българското Патентно ведомство бе отличено и от Службата на ЕС по интелектуална собственост сред всички ведомства на ЕС. Заслугата бе резултат от това, че българската институция е единствената за момента, която интегрира в своята работа инструмент за унифициране на структурата на решенията по опозиции и спорове в областта на индустриалната собственост.”, коментира проф. Борисова.

  Съдия Татяна Жилова е съдия в Административен съд - София-град, както и председател на Съюза на съдиите в България. Тя е хоноруван преподавател по право на интелектуалната собственост в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и доктор по право на интелектуалната собственост.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 минути
  Близо 120 младежи ще започнат стаж тази година в А1
  От създаването на инициативата през 2004 година досега на стаж в А1 са преминали близо 1500 стажанти
  преди 3 часа
  преди 8 часа
  Публичните финанси на България губят 3 млрд. лв. годишно заради недекларираната заетост
  Най-високите нива на използване на подобни практики са открити в секторите селско стопанство, туризъм и строителство
  преди 8 часа
  Nvidia стана най-ценната компания в света
  С пазарна капитализация над $3,3 трилиона, тя надмина Microsoft и Apple
  преди 9 часа
  За първи път: Соларната енергия е повече от петролната
  7 китайски компании за соларна инфраструктура изпреварват енергийните резерви на 7-те най-големи петролни компании