събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    647 прочитания

    ЕК с планове за европейска диплома

    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС
    28 март 2024, 09:31 a+ a- a

    сн: ЕК

    ЕК разработва планове за европейска диплома Европейската комисия представи три инициативи за напредък в транснационалното сътрудничество между висшите учебни заведения, като крайната цел е да се създаде европейска образователна степен. Тя ще е от полза за студентите и общността на висшето образование чрез насърчаване на мобилността с учебна цел в рамките на ЕС.

    Подобна европейска диплома би намалила бюрокрацията и би позволила на висшите учебни заведения от различни държави да си сътрудничат да създават съвместни програми.

    "С проекта за европейска диплома отговаряме на нуждите на нашите студенти, на нашите университети и на техния персонал, на бъдещите работодатели на днешните студенти и дори на Европа като цяло. Нашата визия е да направим европейското висше образование още по-конкурентоспособно и взаимосвързано. И да се гарантира мястото на Европа в световната надпревара за таланти", коментира Илиана Иванова, еврокомисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

    В съобщението се предлага конкретен път на сътрудничество между държавите — членки на ЕС, и сектора на висшето образование за създаване на европейска диплома, която да се признава автоматично в целия ЕС.

    С оглед на многообразието на европейските системи за висше образование в Европа Комисията предлага постепенен подход за държавите членки към европейска образователна степен с две възможни входни точки:

    - Подготвителен европейски знак: един етикет би осигурил силна европейска марка. Тя ще се предоставя на програми за съвместни степени, които отговарят на предложените европейски критерии: студентите получават сертификат за европейска степен заедно със своята съвместна образователна степен.

    - Европейска диплома за висше образование: този нов вид квалификация ще се основава на общите критерии и ще бъде заложен в националното законодателство. Тя ще бъде присъдена или съвместно от няколко университета от различни държави, или евентуално от европейско юридическо лице, учредено от такива университети: студентите получават „европейска диплома“, която се признава автоматично.

    Планът за европейска диплома проправя пътя за нов вид съвместна програма, която се предоставя на доброволна основа на национално, регионално или институционално равнище и се основава на общ набор от критерии, договорени на европейско равнище.

    През 2025 г. Комисията планира да стартира проекти за европейска образователна степен в рамките на „Еразъм +“, включително финансови стимули на държавите членки и агенциите им за акредитация.

    Пакетът ще бъде обсъден със Съвета на ЕС и основните заинтересовани страни във висшето образование през следващите месеци. Комисията приканва Съвета, държавите членки, университетите, студентите и икономическите и социалните партньори да работят съвместно за превръщането на европейската диплома в реалност.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 18 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 18 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 19 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 19 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 21 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години