събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1240 прочитания

    Франция наложи €250 млн. глоба на Google

    За несправедливи лицензионни сделки с медии, чието съдържание е използвано за обучението на Bard
    21 март 2024, 15:33 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Френските регулатори заявиха, че Google не е уведомил издателите на новини, че използва техните статии, за да обучи своите алгоритми за изкуствен интелект (ИИ), част от по-широко решение срещу компанията за практиките ѝ на преговори с медиите, предаде New York Times.

    Разкриването от страна на френския орган за защита на конкуренцията е част от глоба в размер на €250 млн. за това, че не са договорили справедливи лицензионни сделки с медийни компании за публикуване на връзки към статии в резултатите от търсенето. Длъжностни лица също критикуваха компанията, че използва новинарски статии, за да обучи своя чатбот, сега наречен Gemini, без да уведомява медийните компании или да им дава метод за предотвратяване на използването на тяхното съдържание до септември миналата година.

    Google е въвлечен в дългогодишен спор с издателите за това колко да плащат за показване на новинарско съдържание в резултатите от търсенето и други услуги. Meta, собственикът на Facebook и Instagram, също се бори с усилията на правителството да наложи компенсации за издателите в Австралия и Канада.

    Дебатът придоби нова спешност, тъй като медиите се противопоставят на използването на техните статии за обучение на ИИ системи. New York Times съди OpenAI и Microsoft през декември, твърдейки, че нарушават авторските права на новинарско съдържание, свързано с ИИ системи.

    Френските регулатори заявиха, че правните въпроси относно честното използване на новинарско съдържание за обучение на ИИ „все още не са уредени“. Все пак властите казаха, че Google е нарушил предишна сделка с правителството, като „не е информирал издателите за използването на тяхното съдържание за техния софтуер Bard“, използвайки предишното име на чатбота на Google, базиран на ИИ.

    Френските власти застанаха на страната на местните издатели, които твърдят, че Google и други големи технологични компании са спечелили несправедливо от тяхното съдържание без справедливо заплащане. През 2022 г. регулаторите глобиха Google с €500 млн. и наредиха да преговаря за лицензионни сделки с френски издатели.

    Регулаторите казаха, че Google не е преговарял добросъвестно с издателите, тъй като не е успял да сподели необходимата информация с наблюдател, назначен за разговорите по сделката. Властите казаха, че Google е използвал „непрозрачни“ данни, когато е определял какво да плати на издателите и не е отчел напълно всички различни начини, по които компанията печели пари от съдържание, произведено от медии.

    Google каза, че глобата „не е пропорционална на проблемите, повдигнати“ от регулатора, но се съгласи с наказанието, обявено в сряда (20 март).

    „Направихме компромис, защото е време да обърнем страницата и, както доказват многобройните ни споразумения с издателите, искаме да се съсредоточим върху устойчиви подходи, за да свържем интернет потребителите с качествено съдържание и да работим конструктивно с издателите“, каза компанията в изявление.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 20 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 20 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 20 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 20 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 22 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години