неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9766 прочитания

    Как диетата ни влияе върху нашите гени?

    За нутригенетиката и добавките с доказано положителен ефект върху здравето, вижте какво сподели Джеймс Браун, Muhdo Health
    13 март 2024, 15:17 a+ a- a

    Джеймс Браун, снимка: личен архив.

    „Средностатистическият 80-годишен човек с лекота би свалил 15-20 години от своята визия в недалечно бъдеще”, разказва ни Джеймс Браун. Той е Директор „Нутригенетика“ в Muhdo Health - първата компания в света, която предлага епигенетично профилиране на крайни потребители. Свързахме се с него, за да ни разкаже повече за връзката между нашата диета и гените ни. Ето какво сподели той пред екипа на Economy.bg: 

    Бихте ли ни разказали повече за концепцията на епигенетиката и ефекта, който начинът ни на живот оказва върху нашите гени?
    Гръцката представка „епи“ в „епигенетика“ означава „отгоре на“, „в допълнение към“. Тази наука изследва как външни фактори – диета, упражнения, стрес, качество на съня – чрез процеса на метилиране влияят върху начина, по-който нашите гени се проявяват.

    Джейм Браун е бивш професионален ръгби играч. Последните 20 години работи като нутриционист, помагайки на различни атлети и екипи да постигнат своите цели. През 2010 г. се насочва към света на генетиката и през 2015 г. завършва нутригеномика в Университета „Ла Троб“.

    А какво е ДНК метилиране?
    ДНК метилиране е процес, при който малки химически маркери, наречени „метилови групи“ се прикрепят към Вашата ДНК и в голяма степен контролират как тя функционира, без да променят нейната поредност. По естествен път, докато стареем, тези метилови групи – или хипо- (ниско), или хипер- (високо) метилират отделни зони в нашия геном, което от, своя страна, оказва ефект върху функционирането на съответните специфични гени и биологични процеси.

    Каква е връзката между начина ни на живот и ДНК метилирането?
    Външни прояви като по-стегната мускулатура, по-бързо бягане и придържане към определена диета не е задължително да са белези на по-добро здраве. Но съвкупността от всички Ваши избори по отношение на начина Ви на живот несъмнено ще повлияе върху метиловите групи, които ще се „настанят“ върху Вашите гени, а оттам ще повлияят и на цялостното Ви здравословно състояние.

    Как нутригенетиката допринася за разбирането на индивидуалния отговор към храни и добавки?
    Нутригенетиката и нутригеномиката са двете страни на една монета. Може да оприличим нутригенетиката на генетичен „хардуер“, който определя как наличната генетична вариация ще рефлектира върху отговора към диетата. Вашият генетичен хардуер впоследствие ще бъде повлиян от нутригеномиката. Нея може да оприличим на генетичен „софтуер“, който показва взаимодействието между нашия генотип и средата, начина ни на живот. Това взаимодействие впоследствие чрез процеса на метилация пък може да повлияе върху генната ни експресия. Цялостното разбиране за генома на даден човек, е ключът към безопасна, устойчива диета, която е съобразена със специфичните му потребности и това как точно на него влияят определени групи храни.

    Какво можем да научим от нутригеномните тестове на пазара?
    Вашият уникален генетичен код може да даде отговори на важни въпроси, свързани с диетата и храненето ви. Имате ли допълнителна предразположеност към натрупването на тегло при прием на прости въглехидрати? Трябва ли приемът Ви на мазнини да бъде намален или увеличен? Колко добре усвоявате протеин? Ще намалят ли ненаситените мазнини общия Ви процент подкожни мазнини, дори и да увеличите приема на калории? Нашият ДНК тест разглежда голямо разнообразие от взаимодействие между храни и хранителни дефицити като витамини Д, Б12, магнезий, калций и т.н. Диетичният панел най-напред подчертава колко ефективно обработвате макронутриенти като въглехидрати, наситени и ненаситени мазнини, както и протеини. След това дава информация в още 8 направления : обработване на захари, натрупване на захари, горчив вкус, междинни хранения, метаболитна скорост, разпределение на мазнини, йо-йо диета, лактазнa устойчивост.

    Кои са Вашите топ 5 храни или добавки, които са научно доказани да имат значителен ефект върху човешкото здраве, продължителност на живота или младоликост?
    Трудно е да се отговори универсално на този въпрос, защото всички имаме нужда от различни хранителни вещества в различни количества в зависимост от разнообразни фактори като нашата генетична предразположеност, текуща диета и дефицити, здравословно състояние и т.н. Моите лични топ 5, които понастоящем приемам, са: витамин Д, магнезий, Омега 3, Аргинин и Глинак (комбинация от глицин и N-ацетил цистеин).

    Защо във Вашата платформа се ръководите от данни, които са потвърдени от поне 5 научни изследвания? Защо едно не е достатъчно?
    Спряхме се на 5, защото това е добро число, показващо потвърждаване на даден резултат. Не може да извадите обоснован извод на база 1 или 2 изследвания, така че за да бъдат клиентите ни уверени, че сме положили необходимото старание и внимание, се спряхме на изискването да са поне 5.

    Какви са личните Ви очаквания за промяна в средната продължителност на човешкия живот през следващите 30 години?
    Здравословното остаряване в много отношения е изключително лесно за навигиране. Първо, трябва да спрем големите производители на храни да произвеждат отрова, маскирана като храна. След това трябва да намалим броя лекарства, които хората вземат ежедневно. Много от тези лекарства са за заболявания, които в голяма степен са причинени от лош начин на живот. Ако преобладаващата част от хората се хранят здравословно, движат се редовно, намалят ежедневния си стрес и постигнат добър нощен сън, ще открият, че здравето и продължителността им на живот ще се подобрят значително и при това положение бих очаквал 5-10 процента ръст.

    Според Вас, използвайки различни стратегии – диета, добавки, упражнения, генни терапии – колко млад ще изглежда 80-годишният човек на бъдещето в съвременни измерения?
    Трудно е да се каже, защото съвременните технологии се развиват стремглаво и да се правят прогнози би било глупаво. Уверен съм, че ако продължим със съвременните тенденции при развитието на изкуствен интелект и цялостното технологично развитие, средностатистическият 80-годишен човек с лекота би свалил 15-20 години от своята визия в недалечно бъдеще.

    Има ли митове, или заблуди, свързани с ефекта от начина на живот върху тяхното здраве, с които често се сблъсквате?
    Основната заблуда, с която се сблъсквам отново и отново е, че ако човек стане веган или премине на диета с предимно растителни храни, всички здравословни проблеми ще изчезнат. Това просто не е истина. Изключването на множество здравословни и богати на хранителни вещества продукти от животински произход може да предизвика редица здравословни проблеми и дефицити.

    Колко информация може да се извлече за здравето на човек само по негова снимка?
    В някои случаи може да оцените здравето на нечия кожа, като анализирате определени метрики. Ние използваме приложение, което е тренирано с милиони изображения на лица и кожи и което може бързо и ефективно да оцени лицето, идентифицирайки повече от 15 основни показателя за здраве и красота.

    Как изглежда бъдещето на персонализираните решения за здраве?
    Хората трябва да придобият по-голям контрол върху личното си здраве. Конкретно Muhdo Health през следващите 12 месеца ще предостави фантастична комбинация от всеобхватни анализи, възползвайки се от възможностите на изкуствения интелект и чрез устройство, което се побира в ръката ви.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 дни
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 дни
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 дни
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години