неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    758 прочитания

    Aramco отчете втората най-голяма печалба в историята си

    Тя намалява спрямо рекордната 2022 г.
    11 март 2024, 10:25 a+ a- a

    Снимка: Aramco

    Саудитският петролен гигант Aramco съобщи, че е реализирал печалба от $121 млрд. миналата година, което е спад от рекорда, поставен през 2022 г. поради по-ниските цени на енергията. Резултатите отбелязват втория най-висок резултат на компанията, каза Aramco, тъй като членовете на алианса ОПЕК+ продължават да намаляват производството си в опит да повишат световните цени на енергията. Aramco отчете печалба от $161 млрд. през 2022 г., вероятно най-голямата, отчитана някога от публично търгувана компания.

    „Понижението отразява основно въздействието на по-ниските цени на суровия петрол и по-ниските продадени обеми, както и отслабването на маржовете на рафинирането и химикалите“, съобщава компанията в своето подаване до фондовия пазар Tadawul.

    Въпреки че са по-ниски тази година, Aramco увеличи дивидентите на своите акционери до над $31 млрд. през четвъртото тримесечие, според документите. Aramco отчете общи приходи от $440 млрд. миналата година, спад спрямо $535 млрд. през 2022 г.

    „Нашата издръжливост и гъвкавост допринесоха за стабилни парични потоци и високи нива на рентабилност, въпреки икономическите затруднения“, каза изпълнителният директор на Aramco Амин Х. Насър в изявление.

    Aramco, официално известна като Saudi Arabian Oil Co., обяви производството от 12,8 милиона барела петрол на ден. На компанията е наредено от саудитското правителство да запази производството си на това ниво въпреки по-ранните планове за увеличаване на производството.

    Саудитска Арабия, лидер в картела ОПЕК, се съюзи с Русия и други извън групата в опита да задържи производството, за да повиши световните цени на петрола. Базовият суров петрол Brent се търгува под $82 за барел в неделя (10 март).

    Aramco има пазарна стойност от $2 трилиона, което я прави четвъртата най-ценна компания в света след Apple, Microsoft и NVIDIA съответно. 

    Огромните петролни ресурси на Саудитска Арабия, разположени близо до повърхността на нейната пустиня, я правят едно от най-евтините места в света за производство на суров петрол, припомня Quartz. Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман се надява да използва петролното богатство, за да отклони кралството от продажбите на петрол, като например с планирания си футуристичен пустинен град на стойност $500 млрд., наречен Неом, и други проекти.

    В четвъртък (7 март) принц Мохамед прехвърли още 8% от акциите на Aramco на известния суверенен фонд на страната на стойност над $160 млрд. По-голямата част от компанията остава на кралското семейство Ал Сауд, като част от нея се търгува на фондовия пазар Tadawul.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години