неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    404 прочитания

    В САЩ намалиха периода на изолация за хора с ковид

    Новите насоки на CDC са насочени към всички респираторни заболявания
    06 март 2024, 15:40 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Американците с Covid или други респираторни инфекции не трябва да се изолират 5 дни, преди да се върнат на работа или училище, съобщиха Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) в началото на март, което е поразителен знак за промяна на отношението към коронавируса, коментира New York Times.

    Хората с респираторни заболявания могат да възобновят ежедневните си дейности, ако са били без температура поне 24 часа без помощта на лекарства и ако симптомите им се подобряват, казаха служители на агенцията.

    Признавайки, че хората могат да бъдат заразни дори без симптоми, CDC призова тези, които прекратяват изолацията, да ограничат близкия контакт с другите, да носят добре пригодени маски, да подобрят качеството на въздуха в помещенията и да практикуват добра хигиена, като миене на ръцете и покриване на кашлица и кихане, в продължение на 5 дни.

    Насоките се отнасят за Covid, грип и респираторен синцитиален вирус (РСВ/RSV), наред с други респираторни заболявания, което трябва да улесни хората да ги спазват, каза д-р Манди Коен, директор на CDC, пред репортери.

    За последно CDC промени политиката си за изолация на хората с Covid по време на вълната Омикрон преди 2 години, когато рекордният брой инфекции доведоха нацията до пълно спиране. Тогава периодът на изолация беше намален от 10 дни на 5.

    Агенцията обединява препоръките за респираторни заболявания, тъй като симптомите често са трудни за разграничаване, вирусите се разпространяват почти по същия начин и могат да бъдат предотвратени с подобни стратегии, каза д-р Брендън Джаксън, който ръководи екипа за реакция при ресираторни вируси на агенцията.

    Препоръките са за широката общественост и не се отнасят за здравни заведения или домове за възрастни хора.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 дни
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 дни
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 дни
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години