неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1128 прочитания

    За 10 секунди: Толкова ще отнемат паричните преводи в евро в ЕС

    ЕС прие правила за незабавните плащания
    27 февруари 2024, 09:17 a+ a- a

    сн: Istock

    Съветът прие регламент, който ще направи незабавните плащания в евро изцяло достъпни за потребителите и предприятията в ЕС и в държавите от ЕИП. Новите правила ще подобрят стратегическата автономност на европейския икономически и финансов сектор, тъй като ще спомогнат за намаляване на прекомерната зависимост от финансови институции и инфраструктури на трети държави. Подобряването на възможностите за мобилизиране на парични потоци ще донесе ползи за гражданите и дружествата и ще даде възможност за иновативни услуги с добавена стойност.

    Регламентът относно незабавните плащания ще даде възможност на хората да прехвърлят пари в рамките на 10 секунди по всяко време на деня, включително извън работно време, не само в рамките на една и съща държава, но и в друга държава – членка на ЕС. Регламентът отчита особеностите на субектите извън еврозоната.

    От доставчиците на платежни услуги, като например банките, които предоставят стандартни кредитни преводи в евро, ще се изисква да предлагат услугата по изпращане и получаване на незабавни плащания в евро. Таксите, които се прилагат (ако има такива), не трябва да бъдат по-високи от таксите за стандартни кредитни преводи.

    Новите правила ще влязат в сила след преходен период, който ще бъде по-кратък в еврозоната и по-дълъг в държавите извън нея, които се нуждаят от повече време за адаптиране.

    Регламентът предоставя достъп на платежните институции и институциите за електронни пари до платежните системи чрез изменение на Директивата за окончателността на сетълмента (ДОС). В резултат на това тези субекти ще бъдат обхванати от задължението след изтичането на преходния период да предлагат услугата по изпращане и получаване на незабавни кредитни преводи.

    Регламентът включва подходящи предпазни мерки, за да се гарантира, че достъпът на платежните институции и институциите за електронни пари до платежните системи не носи допълнителен риск за системата.

    Съгласно новите правила доставчиците на незабавни плащания ще трябва да проверят дали IBAN и името на бенефициера съвпадат, за да предупредят платеца за възможни грешки или измами преди извършването на операцията. Това изискване ще се прилага и за обикновените преводи.

    Регламентът включва клауза за преразглеждане с изискване Комисията да представи доклад, съдържащ оценка на промяната на кредитните такси.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години