петък, 19 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1115 прочитания

  За 10 секунди: Толкова ще отнемат паричните преводи в евро в ЕС

  ЕС прие правила за незабавните плащания
  27 февруари 2024, 09:17 a+ a- a

  сн: Istock

  Съветът прие регламент, който ще направи незабавните плащания в евро изцяло достъпни за потребителите и предприятията в ЕС и в държавите от ЕИП. Новите правила ще подобрят стратегическата автономност на европейския икономически и финансов сектор, тъй като ще спомогнат за намаляване на прекомерната зависимост от финансови институции и инфраструктури на трети държави. Подобряването на възможностите за мобилизиране на парични потоци ще донесе ползи за гражданите и дружествата и ще даде възможност за иновативни услуги с добавена стойност.

  Регламентът относно незабавните плащания ще даде възможност на хората да прехвърлят пари в рамките на 10 секунди по всяко време на деня, включително извън работно време, не само в рамките на една и съща държава, но и в друга държава – членка на ЕС. Регламентът отчита особеностите на субектите извън еврозоната.

  От доставчиците на платежни услуги, като например банките, които предоставят стандартни кредитни преводи в евро, ще се изисква да предлагат услугата по изпращане и получаване на незабавни плащания в евро. Таксите, които се прилагат (ако има такива), не трябва да бъдат по-високи от таксите за стандартни кредитни преводи.

  Новите правила ще влязат в сила след преходен период, който ще бъде по-кратък в еврозоната и по-дълъг в държавите извън нея, които се нуждаят от повече време за адаптиране.

  Регламентът предоставя достъп на платежните институции и институциите за електронни пари до платежните системи чрез изменение на Директивата за окончателността на сетълмента (ДОС). В резултат на това тези субекти ще бъдат обхванати от задължението след изтичането на преходния период да предлагат услугата по изпращане и получаване на незабавни кредитни преводи.

  Регламентът включва подходящи предпазни мерки, за да се гарантира, че достъпът на платежните институции и институциите за електронни пари до платежните системи не носи допълнителен риск за системата.

  Съгласно новите правила доставчиците на незабавни плащания ще трябва да проверят дали IBAN и името на бенефициера съвпадат, за да предупредят платеца за възможни грешки или измами преди извършването на операцията. Това изискване ще се прилага и за обикновените преводи.

  Регламентът включва клауза за преразглеждане с изискване Комисията да представи доклад, съдържащ оценка на промяната на кредитните такси.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
  Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
  преди 9 часа
  СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
  Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
  преди 1 ден
  В София започна Serp Conf. 2024 International
  Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
  преди 1 ден
  Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
  Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
  преди 1 ден
  BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
  Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
  преди 1 ден
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство