сряда, 24 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  913 прочитания

  Университета на Пенсилвания създава AI програма

  Това показва промяна в пазара на труда, като в същото време ИИ специалистите са дефицитни
  16 февруари 2024, 09:16 a+ a- a

  Снимка: iStock

  В Университета на Пенсилвания студентите от неговото училище по инженерство скоро ще могат да учат за бакалавърска степен по изкуствен интелект (ИИ/AI), съобщи Quartz.

  Какво може да се направи с AI степен? Университетът на Пенсилвания казва, че учениците ще могат да прилагат уменията, които са научили в училище, за да създават отговорни AI инструменти, да разработват материали за нововъзникващи чипове и хардуер и да създават пробив в здравеопазването чрез нови антибиотици, наред с други неща.

  Генеративната AI технология, която по същество представлява алгоритми, които могат да създават ново съдържание, трансформира всеки аспект от живота, създавайки „спешна нужда“ от AI инженери, които разбират принципите на ИИ и как да ги прилагат по отговорен и етичен начин, отбелязва училището в прессъобщение.

  Бакалавърската програма предлага курс по теми, включително машинно обучение, изчислителни алгоритми, анализ на данни и напреднала роботика. Избираемите предмети по „Етика на ИИ“ и „Надежден ИИ“ също са включени.

  Бързото развитие на AI повдигна много опасения относно начина на внедряване на технологията, включително липсата на прозрачност при разработването на големи езикови модели, частните и лични данни, използвани при изграждането на инструменти за AI, и известните проблеми с пристрастията при вземане на алгоритмични решения. Програмата, изглежда, планира да се справи с тях.

  Реалността също така е, че AI променя пазара на труда и бъдещите поколения студенти ще навлязат на пазара на труда с нови възможности, коментира Quartz.

  „Ние обучаваме студенти за работни места, които все още не съществуват в области, които може да са напълно нови или революционизирани до момента, в който завършат“, каза Робърт Грист, заместник-декан на бакалавърското образование в Penn Engineering, в изявление.

  В същото време талантът за AI е оскъден. Работниците с умения за изкуствен интелект получават високи заплати: инженерите на OpenAI например печелят над 800 000 долара.
  Бакалавърската програма за ИИ на Университета на Пенсилвания ще започне тази есен. Това не е единственият американски колеж, който има програма за изкуствен интелект за студенти. Carnegie Mellon и Purdue University също предлагат бакалавърски степени по изкуствен интелект.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  Проучване: 15% от офисите в София са празни
  Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
  преди 11 часа
  Турция ще предлага визи за дигитални номади
  Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
  преди 12 часа
  преди 13 часа
  FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
  Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
  преди 15 часа
  Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
  В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
  преди 15 часа
  Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
  Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд