събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3450 прочитания

    Съкращенията в САЩ се удвояват през януари

    Основен принос имат финансовия и технологичния сектори, които се преструктурират, показва доклад на Challenger, Gray & Christmas
    02 февруари 2024, 13:06 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Съобщенията за съкращения на работни места в САЩ през януари се увеличиха до най-високото си ниво от 10 месеца, тъй като работодателите във финансовия и технологичния сектори започнаха усилия за преструктуриране, показва доклад, цитиран от „Ройтерс“.

    Обявените съкращения достигнаха 82 307 през януари, което е скок от 136% спрямо 34 817 през декември, според данни, публикувани от фирмата за аутплейсмънт Challenger, Gray & Christmas, която помага на компаниите при процеса на освобождаване на служителите. Това е най-високият месечен сбор от март 2023 г.

    На годишна база обявените съкращения на работни места като цяло са намалели с 20% спрямо януари 2023 г. Работодателите във финансовата индустрия обявиха 23 238 съкращения на работни места, повече от двойно повече спрямо година по-рано.

    „Също така е изборна година и компаниите започват да планират потенциални промени в политиката, които могат да повлияят на техните индустрии. Въпреки това, тези съкращения се водят и от по-широки икономически тенденции и стратегическа промяна към повишена автоматизация и приемане на AI в различни сектори, макар и в повечето случаи компаниите посочват съкращаването на разходите като основен двигател за съкращения“, каза Андрю Чалънджър, старши вицепрезидент на Challenger, Gray & Christmas, Inc.

    Финансовият и технологичният сектои обявиха най-много съкращения на работни места през януари, показват данните, като работодателите най-често „преструктурират“ и затварят заводи, звена или магазини като причини за съкращения.

    По време на сезона на отчитане на печалбите, който започна през януари, редица компании обявиха съкращения на работни места, включително United Parcel Service (UPS), която разкрива планове за съкращаване на 12 000 работни места.

    Съкращения на работни места в технологичния сектор също обявиха Amazon, Alphabet и Microsoft.

    В бележка, публикувана на 30 януари, тежката категория в дигиталните разплащания PayPal Holdings Inc. обяви съкращаване с 9% на работната си сила, като президентът и главният изпълнителен директор Алекс Крис цитира приоритет за „правилния размер“ на компанията.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 20 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 20 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 20 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 21 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 23 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години