събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    660 прочитания

    И испанските фермери излизат на протест

    Протести има във Франция, Белгия, Германия, Полша и Румъния
    31 януари 2024, 16:20 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Асоциациите на испанските фермери съобщиха, че планират да излязат на улиците през февруари в знак на протест срещу строгите европейски разпоредби и липсата на правителствена подкрепа, докато вълненията на заетите в сектора продължават да се разпространяват в Европа, отбелязва „Ройтерс“.

    Най-големите фермерски групи Asaja, COAG и UPA споделят същите оплаквания като техните колеги в други европейски страни, като казват, че екологичните разпоредби, наложени от Брюксел, подкопават рентабилността на културите и увеличават цените на храните. Сушата в Южна Испания също засегна фермерите, като производството на няколко култури като ориз и маслини спадна през последните две години.

    „Мобилизациите ще бъдат извършени възможно най-скоро“, каза в радио интервю Педро Барато, президент на Asaja, испанска асоциация, представляваща около 200 000 фермери и животновъди.

    Протестите ще се проведат през следващите седмици, се казва в съвместно изявление на организациите. Членовете на Asaja трябва да се срещнат на 1 февруари, за да направят подготовка.

    В съседна Португалия Националната конфедерация на земеделието, която представлява малки и средни ферми, каза, че също ще организира протести, бавни шествия и други събития. Датите тепърва ще се уточняват.

    Междувременно, докато протестите във Франция се засилват, около 20 000 испански камиона, които пресичат границата всеки ден, са затруднени да транспортират плодове, зеленчуци и други стоки. Испанската транспортна асоциация Fenadismer изчислява, че блокадите причиняват ежедневни загуби в размер на €10 млн. за испанските компании.

    Испанските фермери също така твърдят, че се затрудняват да се конкурират с продукти, внесени извън ЕС на по-ниски цени.

    Сред другите искания, испанските организации планират да поискат от Брюксел да спре преговорите с търговския блок Меркосур (бел.ред.: най-голямото междудържавно обединение в Южна Америка, което включва Аржентина, Бразилия, Парагвай, Уругвай и Венецуела, а асоциирани членове са Чили, Боливия, Колумбия, Еквадор и Перу. Меркосур обединява 250 милиона население и повече от 75% от общия БВП на континента), както и търговските споразумения с Чили, Кения, Мексико, Индия и Австралия.

    Източник от испанското правителство каза, че администрацията е подкрепила своите фермери както никой друг през последните десетилетия с финансиране и регулиране, за да им помогне да се адаптират към изменението на климата, последиците от войната в Украйна и да се модернизират и да станат по-устойчиви, както и конкурентоспособни в световен мащаб.

    Докато Испания уважава максимално правото на фермерите да протестират от двете страни на границата, испанските фермери не страдаха от същите проблеми като френските си колеги, добави източникът.

    Фермери протестират и в Белгия, Германия, Полша и Румъния.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 21 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 21 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 21 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 22 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 24 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години