събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    474 прочитания

    Продажбата на автомобили в Германия изостава спрямо световната

    Очаква се производството на електрически автомобили в страната да се увеличи
    31 януари 2024, 08:17 a+ a- a

    Снимка: VW (архив)

    Продажбите на автомобили в Германия изостават спрямо възстановяването на глобалния пазар на леки автомобили, като през 2024 г. се очаква продажбите да бъдат с 25% под нивата преди пандемията, показват данни на германската автомобилна асоциация VDA.

    VDA очаква глобалният пазар на леки автомобили да нарасне с 2% тази година до 77,4 милиона коли, близо до нивото от преди пандемията от 78,8 милиона. Пазарът на леки автомобили в Германия обаче се очаква да се свие с 1% до 2,82 млн., все още с една четвърт по-малко, отколкото преди пандемията, добавя асоциацията.

    Проблемите с веригата за доставки до голяма степен са решени, но бизнес средата за германските производители на автомобили остава предизвикателна, каза главният икономист на VDA Мануел Калвайт. Продажбите на електрически автомобили в Германия са намалели с 16% през 2023 г. и се очаква да спаднат с още 9% през 2024 г., според данни на VDA.

    Докато продажбите на plug-in хибриди се очаква да нараснат до 185 000 от 176 000, продажбите на електрически превозни средства с батерии ще спаднат до 451 000 от 524 000, прогнозира асоциацията.

    Все пак производството на електрически автомобили в Германия се очаква да нарасне с 19% тази година до 1,45 милиона, като голяма част от германското производство е предназначено за износ.

    Германия е вторият по големина производител на пътнически електрически превозни средства в света след Китай, макар и да изостава с 1,2 милиона автомобила, произведени през 2023 г. в сравнение с 6,6 милиона в Китай. Тя е следвана плътно от САЩ, които са произвели 1,1 милиона електрически коли миналата година, според данни на VDA и S&P Global Mobility.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 21 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 21 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 21 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 22 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 24 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години