събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    546 прочитания

    Китай е одобрил над 40 модела с изкуствен интелект

    Страната одобрява желаещите да пуснат моделите си за обществена употреба на партиди
    29 януари 2024, 16:04 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Китай одобри повече от 40 модела с изкуствен интелект (ИИ/AI) за обществена употреба през първите 6 месеца, откакто властите започнаха процеса на одобрение, докато страната се стреми да настигне САЩ в развитието на AI, според китайски медии, цитирани от „Ройтерс“.
    Китайските регулатори одобриха общо 14 големи езикови модела (LLM) за обществено ползване миналата седмица, съобщи китайският държавен Securities Times. Това бележи четвъртата група одобрения, предоставени от Китай, която включва Xiaomi Corp, 4Paradigm и 01.AI.

    Пекин започна да изисква от технологичните компании да получат одобрение от регулаторите, за да отворят своите LLM за обществеността миналия август. Това подчерта подхода на Китай към разработването на AI технология, като същевременно се стреми да я държи под своя компетентност и контрол.

    Пекин одобри първата си партида AI модели през август малко след приемането на процеса на одобрение. Baidu, Alibaba и ByteDance бяха сред първите китайски компании, получили одобрения.

    След това китайските регулатори предоставиха още две партиди одобрения през ноември и декември, преди друга партида да получи зелена светлина този месец. Въпреки че правителството не е разкрило точния списък с одобрени компании, налични за публични проверки, Securities Times твърди, че повече от 40 модела на AI са били одобрени.

    Китайските компании бързат да разработят ИИ продукти, откакто чатботът ChatGPT на OpenAI завладя света през 2022 г. По това време Китай има 130 LLM, което представля 40% от глобалния брой и малко зад 50-процентовия дял на САЩ, според брокерската компания CLSA.
    Един от водещите китайски чатботове, подобни на ChatGPT, Ernie Bot на Baidu, събра повече от 100 милиона потребители, според техническия директор на компанията през декември.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години