събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    680 прочитания

    СЗО издаде предупреждение за морбили

    Случаите в Европа са се увеличи над 30 пъти
    25 януари 2024, 16:08 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Световната здравна организация (СЗО) издаде спешно предупреждение за морбили след „тревожно“ 30-кратно увеличение на случаите в Европа. Агенцията на ООН съобщи за огромно увеличение на броя на засегнатите от болестта, което според нея се е ускорило през последните месеци. Повече от 30 000 случая са съобщени между януари и октомври миналата година, в сравнение с 941 случая през цялата 2022 г. – над 30-кратно увеличение.

    Два от пет случая са били при деца на възраст между 1 и 4 години. Всеки пети е при хора на 20 и повече години. Очаква се тенденцията да се влоши, ако хората не ваксинират децата си срещу болестта, казва СЗО.

    Предупреждението идва само няколко дни след като Обединеното кралство обяви национален инцидент на фона на скока на случаите и стартира кампания за насърчаване на родителите да поставят ваксина срещу морбили, паротит и рубеола (MMR) на децата си, отбелязва The Guardian.

    Д-р Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа, каза: „Видяхме в региона не само 30-кратно увеличение на случаите на морбили, но и близо 21 000 хоспитализации и 5 смъртни случая, свързани с морбили (съобщени в две държави)... Ваксинацията е единственият начин да предпазим децата от това потенциално опасно заболяване. Необходими са спешни усилия за ваксиниране, за да се спре предаването и да се предотврати по-нататъшното разпространение.
    Морбили може да доведе до сериозни усложнения, увреждане за цял живот и смърт. Може да засегне белите дробове и мозъка и да причини пневмония, менингит, слепота и гърчове.

    „Жизненоважно е всички страни да са подготвени бързо да откриват и да реагират навреме на огнища на морбили, които могат да застрашат напредъка към елиминирането на морбили“, добави Клуге.

    СЗО каза, че причината за това е падането на нивата на ваксиниране, но също така, че повече хора пътуват в чужбина след Covid-19, увеличавайки риска от трансгранично предаване на болестта и разпространение в общностите.

    Европейският регион на СЗО включва 53 държави, включително Русия и някои в Централна Азия, и в 40 от тях има регистрирани случаи на морбили през 2023 г. Русия и Казахстан се справят най-зле с по 10 000 случая. В Западна Европа Великобритания има най-много случаи - 183.

    Степента на ваксиниране за първата доза от ваксината MMR, която предпазва от морбили, спада от 96% през 2019 г. на 93% през 2022 г. в цяла Европа. Усвояването на втората доза намалява от 92% на 91% през същия период. Около 1,8 милиона бебета в европейския регион на СЗО не са били ваксинирани срещу морбили между 2020 г. и 2022 г. Степента на ваксиниране срещу морбили намалява по целия свят.

    През 2022 г. 83% от децата са получили първа ваксина срещу морбили през първата си година от живота, което е увеличение спрямо 81% покритие през 2021 г., но по-малко от 86% преди пандемията, според СЗО.

    През 2021 г. е имало приблизително 128 000 смъртни случая от морбили по света, предимно сред недостатъчно ваксинирани или неваксинирани деца под пет години.
    В Обединеното кралство ръководителят на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) предупреди миналата седмица, че Обединеното кралство е на „траектория за влошаване на всичко“ в разпространението на морбили.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години