понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    583 прочитания

    Нови правила в САЩ променят т.нар. „гиг“ икономика

    Съдебно решение принуждава компаниите да третират определени работници като свои служители, а не като частни подизпълнители
    12 януари 2024, 08:06 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Министерството на труда на САЩ издаде окончателно правило, което ще принуди компаниите да третират някои работници като служители, а не като по-евтини независими изпълнители, в ход, който разгневи бизнес групите и вероятно ще предизвика правни предизвикателства, отбелязва „Ройтерс“.

    Очаква се правилото да увеличи разходите за труд за предприятията в индустрии, които разчитат на работа по договор или на свободна практика, като например превоз на камиони, производство, здравеопазване и базирани на приложения за услуги „на парче/проект“.

    Повечето федерални и щатски трудови закони, като тези, изискващи минимална заплата и заплащане за извънреден труд, се прилагат само за служителите на компанията. Проучвания показват, че служителите могат да струват на компаниите до 30% повече от независимите изпълнители. Правилото ще изисква работниците да се считат за служители, а не за изпълнители, когато са „икономически зависими“ от дадена компания.

    То заменя регламента на администрацията на Тръмп, предпочитан от бизнес групите, според който работници, които притежават собствен бизнес или са свободни да работят за конкурентни компании, могат да бъдат третирани като изпълнители.

    Новото правило приема стандарт, който съдилищата са използвали от години, за да определят правилната класификация на работниците. Този стандарт разглежда няколко фактора, включително степента на контрол, която компаниите упражняват върху работниците и дали извършената работа е неразделна част от бизнеса на компанията.

    Министерството на труда съобщи, че не очаква правилото да накара много компании, да не говорим за цели индустрии, да прекласифицират работници. Но това ще даде възможност за по-ефективно прилагане срещу фирми, които нарочно неправилно класифицират работници, за да спестят пари, се казва в решението на агенцията. То не стига толкова далеч, колкото законите за заплатите в Калифорния и други щати, които поставят още по-големи ограничения върху независимото договаряне.

    Бизнес групи и републикански законодатели остро критикуваха правилото, заявявайки, че то ще накара милиони работници да загубят възможности да печелят пари и ще създаде объркване, което ще предизвика скъпи съдебни спорове.

    Американският сенатор Бил Касиди, републиканец от Луизиана, каза, че ще представи резолюция за отмяна на правилото. Касиди заяви, че правилото ще засили усилията на синдикатите да увеличат членството си, тъй като независимите изпълнители и работниците на свободна практика не могат да се присъединяват към синдикати.

    Правилото трябва да влезе в сила на 11 март.

    Департаментът по труда заяви, че правилото е предназначено да се справи с индустриите, включително строителството и здравеопазването, където неправилното класифициране на работниците е често срещано явление. Но потенциалното му въздействие върху базираните на приложения услуги за доставка и превози, чиито бизнес модели зависят от труд „на парче“ по договор, привлече най-голямо внимание.

    Chamber of Progress, търговска група, която представлява технологичните компании, каза, че правилото може да повлияе на работещите в зависимост от това как Министерството на труда го прилага. Прекласифицирането на независими изпълнители като служители на компании би се отразило отрицателно на около 3,4 милиона служители, което би довело до $31 млда. пропуснати приходи, каза групата.

    Компании, включително Uber Technologies и Lyft, изразиха загриженост относно правилото, но също така казаха, че не очакват то да доведе до класифицирането на техните шофьори като служители. Uber, Lyft и DoorDash в отделни изявления съобщиха, че не очакват правилото да промени начина, по който правят бизнес.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години