понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    622 прочитания

    Индийската провинция Тамил Наду с над $4 млрд. инвестиции

    Част от инвеститорите са Apple и Hyundai Motors
    08 януари 2024, 10:34 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Южният индийски щат Тамил Наду е подписал инвестиционни договори на стойност над $4,39 млрд. с фирми като доставчиците на Apple Tata Electronics и Pegatron, както и голямата автомобилна компания Hyundai Motors, предаде „Ройтерс“.

    Apple разчита на Индия като на следващия голям двигател на своя растеж, тъй като технологичният гигант се стреми да диверсифицира част от производството далеч от Китай, като Pegatron работи за втора фабрика в страната, където Tata Group миналата година започна да сглобява iPhone.

    Tata Electronics, част от индийския конгломерат, се ангажира да инвестира 120,8 млрд. рупии за операции по сглобяване на мобилни телефони, каза правителството на щата по време на подписването на споразуменията.

    „Правителството на Тамил Наду ще подкрепи инвеститорите по всякакъв възможен начин“, каза главният министър М. К. Сталин на събитието, добавяйки, че се стреми да играе основна роля в растежа на Индия.

    Pegatron, доставчикът на Apple в Тайван, също ще инвестира 10 млрд. рупии за разширяване на производството, добави правителството.

    Отделно, Tata Power проучва инвестиции до 700 млрд. рупии в Тамил Наду през следващите няколко години, включително инвестиции, направени в някои съществуващи проекти, заяви неговият главен изпълнителен и управляващ директор Правер Синха на брифинг за пресата.
    Пактовете, разкрити на среща на глобални инвеститори, се очаква да генерират хиляди работни места в щата.

    Щатската среща на върха идва дни преди друга инвестиционна среща в Гуджарат, родния щат на премиера Нарендра Моди, на която се очаква да присъстват стотици местни и чуждестранни инвеститори.

    Сделките в Тамил Наду включват споразумение с JSW Energy за инвестиране на 120 млрд. рупии за разработване на проекти за възобновяема енергия.
    Автомобилният концерн Hyundai Motors също е отделил 61,80 млрд. рупии, като част от тях са предназначени за производство на батерии за електрически превозни средства (EV) и автомобили, добави правителството.

    Виетнамският производител на електромобили VinFast се съгласи да създаде първите си производствени съоръжения в Индия и да работи за инвестиция до $2 млрд. в Тамил Наду, тъй като все повече компании се стремят да навлязат на третия по големина пазар на автомобили в света.

    Производителят на обувки Nike Hong Fu е готов да подпише договор с държавата за инвестиране на близо 10,4 млрд. рупии в Индия, като скоро се очакват още 16,6 млрд. рупии, каза на събитието Акил Панаруна, председател на Florenece Shoe - партньор на компанията в Индия.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години