понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    457 прочитания

    Китай засилва политиките за подкрепа на икономическото възстановяване

    През 2024 г. страната ще се фокусира върху насърчаване на ефективно търсене
    13 декември 2023, 08:02 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Китай ще засили корекциите на политиката си за подкрепа на икономическото възстановяване през 2024 г., съобщиха държавните медии в страната след среща за определяне на дневния ред на висшите лидери на страната.

    Инвеститорите следят отблизо за улики относно политиката и програмата за реформи за следващата година, тъй като Пекин се бори да стимулира икономическо възстановяване след пандемията на фона на задълбочаваща се жилищна криза и растящ дълг на местното правителство, отбелязва „Ройтерс“.

    Китай ще се съсредоточи върху стимулирането на ефективното търсене през следващата година и ще положи съгласувани усилия за стимулиране на вътрешното търсене, казаха държавните медии, цитирайки годишната Централна икономическа работна конференция, проведена на 11-12 декември, по време на която висши лидери поставиха икономически цели за 2024 г.

    „Трябва да въведем повече политики, които са благоприятни за стабилизиране на очакванията, стабилизиране на растежа и стабилизиране на заетостта“, казват държавните медии, цитирайки висши служители, водени от президента Си Дзинпин на срещата.

    „Необходимо е да се засилят антицикличните и междуцикличните корекции на макрополитиките, да продължи прилагането на проактивна фискална политика и разумна парична политика и да се засилят иновациите и координацията на политическите инструменти.“

    Политбюро, висш орган за вземане на решения на управляващата комунистическа партия, заяви, че фискалната политика ще бъде умерено засилена и ще бъде „гъвкава, умерена, прецизна и ефективна“, за да помогне за стимулиране на икономическото възстановяване.
    Китай планира да приложи структурни намаления на данъците и таксите и планира нов кръг от фискални и данъчни реформи, казаха държавните медии, добавяйки, че правителството ще подобри структурата на фискалните разходи, за да подкрепи стратегическите задачи.

    Според държавните медии Китай ще поддържа разумна и достатъчна ликвидност и ще гарантира, че мащабът на социалното финансиране и предлагането на пари съответства на очакваните цели за икономически растеж и нива на цените. Страната ще ръководи финансовите институции към увеличаване на подкрепата за технологични иновации, зелена трансформация, приобщаващи малки и микро предприятия и цифрова икономика.

    Правителството вероятно ще разчита на фискални стимули, особено за разходите за инфраструктура, за да стимулира растежа, тъй като централната банка все още е изправена пред ограничено пространство за облекчаване на политиката поради опасения относно изтичането на капитал, казват анализатори.

    През октомври Китай разкри план за емитиране на държавни облигации за 1 трилион юана ($139 млрд.) до края на годината, повишавайки целта за бюджетен дефицит за 2023 г. до 3,8% от БВП от първоначалните 3%.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години