сряда, 08 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1201 прочитания

    Фон дер Лайен: Да пуснем България в Шенген без забавяне

    Председателят на ЕК обяви мерки срещу китайските електромобили, рамка за изкуствения интелект и представител за МСП
    13 септември 2023, 11:59 a+ a- a

    "България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство. Нека ги допуснем в него, без да се бавим повече! Това заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в годишната си реч за състоянието на ЕС пред Европейския парламент в Страсбург. По думите й двете страни имат водещата им роля в прилагането на добри практики в областта на убежището и връщането на нелегални имигранти.

    В последната си реч от мандата й Фон дер Лайен обяви също, че Европейската комисията започва антисубсидийно разследване срещу китайските електромобили. "Електрическите превозни средства са ключови за чистата икономика. Пазарите обаче са наводнени с по-евтини китайски електромобили, чиято цена се поддържа изкуствено занижена. Европа е отворена за конкуренция, a не за нелоялна надпревара. В същото време е жизненоважно да поддържаме отворени канали за комуникация и диалог с Китай", добави председателят на ЕК. "Намаляване на риска, а не прекъсване на отношенията — това ще бъде моят подход с китайското ръководство на срещата на високо равнище ЕС—Китай по-късно тази година".

    По отношение на изкуствения интелект председателят на ЕК отбеляза, че трябва да се върви към нова световна рамка за AI, изградена върху три стълба: предпазни мерки, управление и иновации. "Трябва да обединим силите си със своите партньори, за да гарантираме глобален подход към разбирането на въздействието на изкуствения интелект върху нашите общества. Спомнете си за безценния принос на Междуправителствения комитет по изменението на климата, който информира създателите на политики за най-новите научни открития. Смятам, че се нуждаем от подобен орган за изкуствения интелект, който ни осведомява както за рисковете, така и за ползите от него. Орган, в който участват учени, технологични компании и независими експерти. Това ще ни позволи да разработим бърз и координиран на световно равнище отговор, който се основава на работата, извършена в рамките на процеса от Хирошима и други подобни инициативи".

    Фон дер Лайен коментира, че чрез "инвестиции през последните години се превърнахме в лидери в областта на суперкомпютрите — 3 от 5-те най-мощни суперкомпютъра в света се намират в Европа. Трябва да се възползваме от това. Ето защо днес мога да обявя нова инициатива за предоставяне на достъп до нашите високопроизводителни компютри на стартиращи предприятия в областта на изкуствения интелект, за да могат те да обучават своите модели. Това обаче ще бъде само част от нашата работа по направляване на иновациите. Нуждаем се от открит диалог с тези, които разработват и внедряват изкуствен интелект. Това е факт в САЩ, където седем големи технологични дружества вече са се споразумели да спазват набор от доброволни правила относно безопасността, сигурността и доверието. Това се случва и тук, където ще работим с дружества в тази област, за да ги убедим доброволно да се ангажират с принципите на Законодателния акт за изкуствения интелект, преди той да влезе в сила. Сега трябва да обединим всички тези усилия с цел изготвяне на минимални световни стандарти за безопасно и етично използване на изкуствения интелект".

    Председателят на ЕК очерта и 3 основни икономически предизвикателства за промишлеността през следващата година: недостиг на работна ръка и умения, инфлация и улесняване на стопанската дейност за нашите предприятия.

    "Недостигът на работна ръка и умения достига рекордни равнища — както тук, така и във всички големи икономики. 74% от МСП заявяват, че са изправени пред недостиг на умения. В разгара на туристическия сезон ресторантите и баровете в Европа работят с намалено работно време, тъй като не намират персонал. Болниците отлагат лечение поради липса на медицински сестри. А 2/3 от европейските дружества търсят ИТ специалисти. В същото време милиони родители — предимно майки — едва успяват да съвместяват професионалния и семейния живот, тъй като няма достатъчно детски заведения. А 8 милиона млади хора не участват в никаква форма на работа, учене или обучение. Мечтите им са на пауза, животът им — на изчакване. Това е не само причина за толкова много лично страдание. Това е и една от най-съществените пречки пред нашата конкурентоспособност. Понеже недостигът на работна ръка възпрепятства капацитета за иновации, растеж и просперитет. Затова трябва да подобрим достъпа до пазара на труда. Най-вече за младите хора, за жените. Нуждаем се и от квалифицирана миграция. Освен това трябва да отговорим на радикалните промени в технологиите, обществото и демографията. За тази цел следва да разчитаме на експертния опит на предприятията и профсъюзите — нашите партньори в колективното договаряне", коментира Фон дер Лайен.

    "Заедно трябва да се съсредоточим върху предизвикателствата, пред които е изправен пазарът на труда — от недостига на умения и работна ръка до новите предизвикателства, произтичащи от ИИ. Ето защо следващата година заедно с белгийското председателство ще свикаме нова среща на върха на социалните партньори отново във Вал Дюшес. Заедно с нашите социални партньори ще изградим бъдещето на Европа", подчерта тя.

    "Второто основно икономическо предизвикателство: трайно високата инфлация. Кристин Лагард и Европейската централна банка работят усилено за овладяване на инфлацията. Знаем, че връщането към средносрочната цел на ЕЦБ ще отнеме известно време. Добрата новина е, че Европа започна да понижава цените на енергията. Не сме забравили умишления опит на Путин да използва газа като оръжие и как това предизвика страхове от прекъсване на електроснабдяването и от енергийна криза като през 70-те години на миналия век. Мнозина смятаха, че няма да разполагаме с достатъчно енергия, за да преживеем зимата. Но го направихме. Защото останахме единни — обединихме търсенето си и купувахме енергия заедно. В същото време, за разлика от 70-те години на миналия век, използвахме кризата, за да инвестираме масирано във възобновяеми енергийни източници и да ускорим прехода към чиста енергия. Използвахме критичната маса в Европа, за да свалим цените и да осигурим доставките си. Преди една година цената на газа в Европа беше над 300 евро за мегаватчас. Сега е около 35. Затова трябва да разгледаме по какъв начин можем да възпроизведем този модел на успех в други области като критичните суровини или чистия водород".

    По отношение на малките и средните предприятия председателят на ЕК обяви, че тази година ще бъде назначен представител на ЕС за МСП, който ще докладва директно на нея. "Ще направим законодателни предложения за намаляване на задълженията за докладване на европейско равнище с 25%."

    По отношение на вятърната енергетика Фон дер Лайен подчерта, че е европейски пример за успех. "Но тя е изправена пред комбинация от предизвикателства. Ще предложим европейски пакет за вятърната енергия."

    Председателят на ЕК коментира и разширяването на ЕС. "Не трябва — да чакаме промяна на Договора, за да продължим с разширяването. Много по-бързо можем да постигнем Съюз, готов за разширяване. Това означава да се отговори на практически въпроси за това как ще функционира на практика съюз от над 30 държави. И особено за способността ни за действие. Добрата новина е, че при всяко ново разширяване, прогнозите, че то ще ограничи нашата ефективност, се оказаха грешни. Да вземем за пример последните няколко години. Постигнахме съгласие по NextGenerationEU с 27 държави членки. Постигнахме съгласие да купим ваксини с 27 държави членки. Постигнахме съгласие относно санкциите в рекордно кратък срок — също с 27 държави членки. Постигнахме съгласие да закупим природен газ — не само с 27 държави членки, но и с Украйна, Молдова и Сърбия. Така че това е възможно. Но трябва да разгледаме по-подробно всяка политика и да видим как те биха били засегнати от един по-голям Съюз. Ето защо Комисията ще започне работа по поредица от прегледи на политиката преди разширяването, за да се определи как всяка област да бъде адаптирана към един по-голям Съюз. Ще трябва да помислим как ще работят нашите институции — как ще изглеждат Парламентът и Комисията. Трябва да обсъдим бъдещето на нашия бюджет — по отношение на това какво се финансира, как се финансира и как се набавят средствата. Трябва също така да разберем как да гарантираме надеждни ангажименти в областта на сигурността в свят, в който възпирането е по-важно от всякога".

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 51 минути
    Ryanair стартира полети до 5 нови дестинации от София
    Авиокомпанията базира нов самолет в столицата
    преди 2 часа
    Apple разработва собствени AI чипове
    Съвместно с TSMC, по данни на The Wall Street Journal
    преди 4 часа
    преди 5 часа
    Откриват Център по дигитално предприемачество във ВУТП
    „Дигитално предприемачество и изкуствен интелект“ е най-новата специалност във висшето училище
    преди 6 часа
    Около 15-16% са празните офиси в София
    ИТ секторът остава основен наемател на офис площи в началото на 2024, сочи проучване
    преди 24 часа
    Първата за България и региона водородна зарядна станция вече e в експлоатация
    Тя може да зарежда при двете стандартни налягания за компресиран водород