сряда, 15 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    731 прочитания

    Тайванската TSMC изгражда завод в Германия

    Инвестицията е на стойност €3,47 млрд., съоръжението ще е в Дрезден
    09 август 2023, 08:59 a+ a- a

    Снимка: ЕК

    Тайванският производител на чипове TSMC одобри план на стойност $3,8 млрд. (€3,47 млрд.) за изграждане на фабрика в източногерманския град Дрезден, предаде „Дойче веле“.

    TSMC е най-големият договорен производител на чипове в света. Той преговаря с източногерманската провинция Саксония, където се намира Дрезден, от 2021 г. за изграждането на завод за производство или „фабрика“. Заводът, който трябва да бъде открит през 2027 г., е определен да има капацитет от 40 000 300-милиметрови пластини на месец.

    „С тази инвестиция на TSMC още един глобален играч в сектора на чиповете идва в Германия. Това показва, че Германия е привлекателно и конкурентно място“, каза германският министър на икономиката Робърт Хабек в изявление.

    TSMC също така инвестира $40 млрд. в нов завод в западния американски щат Аризона. Чиповият гигант съобщи в изявление, че е одобрил капиталова инжекция от не повече от $4,5 млрд. за този завод като част от цялостната инвестиция.

    Производителят на авточасти Bosch и производителят на чипове Infineon, както германският, така и холандският NXP, ще построят завода заедно с TSMC, като общата инвестиция надхвърля €10 млрд. TSMC ще държи 70% в съвместното предприятие, докато останалите три ще притежават по 10%.

    Според бизнес всекидневника Handelsblatt Германия се е съгласила да се включи в строителството с €5 млрд. от правителствения фонд за климата и трансформацията. Европейската комисия трябва да одобри тази изнвестиция.

    Германският натиск е част от по-широка европейска цел за привличане на производители на полупроводници и компютърни чипове, за да защитят по-добре своите вериги за доставки. Това се случи, когато индустриите бяха засегнати от недостиг на полупроводници по време на пандемията, припомня „Дойче веле“. ЕС вече одобри план за субсидии в размер на €43 млрд. за удвояване на капацитета за производство на чипове до 2030 г.

    Производителите в Китай, Тайван, Южна Корея и Япония имат най-високо производство в световен мащаб.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    Димитър Радев, БНБ: България губи милиарди заради забавянето на еврото
    БНБ и банковият сектор ще бъдат напълно готови тази година за въвеждането на еврото, БНБ ще отсече пробно 8 милиона евромонети
    преди 15 часа
    3 нови ритейл парка ще бъдат открити у нас до лятото
    Нови брандове с планове за експанзия навлизат у нас
    преди 19 часа
    В този сектор рискът от забавени плащания у нас е най-голям
    Има индикации за увеличаване на просрочията и като време, и като брой у нас, сочи доклад на Allianz Trade
    преди 20 часа
    БНБ: Икономиката ще продължи да расте
    Инфлацията ще продължи да се забавя през второто и третото тримесечие на 2024, прогнозират от Централната банка
    преди 21 часа
    Държавата пое нов дълг за 200 млн. лева
    Заемът е под формата на 6-годишни държавни ценни книжа