четвъртък, 30 ноември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  644 прочитания

  Все повече държави репатрират златни резерви

  Голяма част от финансовите мениджъри ги съхраняват в собствената си държава, показва проучване
  13 юли 2023, 09:42 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Все по-голям брой държави репатрират златни резерви като защита срещу вида санкции, наложени от Запада на Русия, според проучване на Invesco за централните банки и държавните фондове, цитирано от „Ройтерс“.

  Сривът на финансовите пазари миналата година причини широко разпространени загуби за държавните финансови мениджъри, които „фундаментално“ преосмислят своите стратегии с убеждението, че по-високата инфлация и геополитическото напрежение ще останат.

  Над 85% от 85-те държавни инвестиционни фонда и 57 централни банки, които участватв годишното проучване на Invesco Global Sovereign Asset Management Study смятат, че инфлацията ще бъде по-висока през следващото десетилетие, отколкото през последното.

  Златото и облигациите на нововъзникващите пазари се смятат за добри инвестиции в тази среда, но миналогодишното замразяване на почти половината от $640 млрд. златни и валутни резерви на Русия от Запада в отговор на нахлуването в Украйна също изглежда е предизвикало промяна.

  Проучването показа, че „значителен дял“ от централните банки са загрижени от създадения прецедент. Почти 60% от анкетираните казват, че това е направило златото по-привлекателно, докато 68% държат резерви у дома в сравнение с 50% през 2020 г.

  Една централна банка, цитирана анонимно, казва: „Държахме го (златото) в Лондон... но сега го прехвърлихме обратно в собствената ни страна, за да го държим като актив-убежище и да го пазим на сигурно място.“

  Род Рингроу, ръководител на официалните институции на Invesco, който наблюдава доклада, каза, че това е широко разпространено мнение. „Ако това е моето злато, значи го искам в моята страна“ е мантрата, която сме виждали през последната година и малко“, каза той.

  Геополитическите опасения, съчетани с възможностите на нововъзникващите пазари, също насърчават някои централни банки да диверсифицират далеч от долара.

  Нарастващи 7% вярват, че растящият дълг на САЩ също е отрицателен по отношение на долара, въпреки че повечето все още не виждат алтернатива като световна резервна валута. Тези, които виждат китайския юан като потенциален съперник, намаляват до 18% от 29% миналата година.

  Близо 80% от анкетираните 142 институции виждат геополитическото напрежение като най-големия риск през следващото десетилетие, докато 83% посочват инфлацията като проблем за следващите 12 месеца. В момента инфраструктурата се разглежда като най-привлекателният клас активи, особено тези проекти, включващи производство на възобновяема енергия.

  Притесненията около Китай означават, че Индия остава една от най-привлекателните страни за инвестиции за втора поредна година, докато тенденцията на „близо до брега“, при която компаниите изграждат фабрики по-близо до мястото, където продават продуктите си, стимулира държави като Мексико, Индонезия и Бразилия.

  Заедно с Китай, Великобритания и Италия се смятат за по-малко привлекателни, тъй като нарастващите лихвени проценти, съчетани с навиците за работа от вкъщи и онлайн пазаруване, които бяха установени по време на пандемията, означават, че собствеността сега е най-малко привлекателният частен актив.

  Рингроу казва, че инвестиционните фондове, които са се представили по-добре през миналата година, са тези, които са признали рисковете, породени от завишените цени на активите, и са били готови да направят значителни промени в портфолиото. И занапред ще бъде същото.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 36 минути
  Законът за насърчаване на електромобилността ще бъде обявен за обществено обсъждане до края на годината
  Една от основните му цели е до 2026 г. у нас да има поне 30 000 електромобила и поне 10 000 зарядни точки
  преди 1 час
  Българската Телелинк Инфра Сървисис ще участва в изграждането на широколентов достъп във Великобритания
  Компанията е част от „Проекта Гигабит“, който има за цел да достигне 85% интернет покритие в отдалечените райони на страната до края на 2025 г.
  преди 2 часа
  България се присъедини към Декларацията за тройно увеличаване дела на ядрената енергия
  Тя е в съответствие с енергийната политика България и действията на правителството за изграждане на блок 7 и 8 на АЕЦ „Козлодуй“
  преди 18 часа
  От 1 декември: Без стари коли в центъра на София
  Нискоемисионната зона ще е валидна до 29 февруари 2024
  преди 19 часа
  80% от страната ще има 5G свързаност до края на 2025
  Всички 265 общини ще бъдат свързани с високоскоростни връзки в единна мрежа на държавната администрация