събота, 18 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    855 прочитания

    Все повече държави репатрират златни резерви

    Голяма част от финансовите мениджъри ги съхраняват в собствената си държава, показва проучване
    13 юли 2023, 09:42 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Все по-голям брой държави репатрират златни резерви като защита срещу вида санкции, наложени от Запада на Русия, според проучване на Invesco за централните банки и държавните фондове, цитирано от „Ройтерс“.

    Сривът на финансовите пазари миналата година причини широко разпространени загуби за държавните финансови мениджъри, които „фундаментално“ преосмислят своите стратегии с убеждението, че по-високата инфлация и геополитическото напрежение ще останат.

    Над 85% от 85-те държавни инвестиционни фонда и 57 централни банки, които участватв годишното проучване на Invesco Global Sovereign Asset Management Study смятат, че инфлацията ще бъде по-висока през следващото десетилетие, отколкото през последното.

    Златото и облигациите на нововъзникващите пазари се смятат за добри инвестиции в тази среда, но миналогодишното замразяване на почти половината от $640 млрд. златни и валутни резерви на Русия от Запада в отговор на нахлуването в Украйна също изглежда е предизвикало промяна.

    Проучването показа, че „значителен дял“ от централните банки са загрижени от създадения прецедент. Почти 60% от анкетираните казват, че това е направило златото по-привлекателно, докато 68% държат резерви у дома в сравнение с 50% през 2020 г.

    Една централна банка, цитирана анонимно, казва: „Държахме го (златото) в Лондон... но сега го прехвърлихме обратно в собствената ни страна, за да го държим като актив-убежище и да го пазим на сигурно място.“

    Род Рингроу, ръководител на официалните институции на Invesco, който наблюдава доклада, каза, че това е широко разпространено мнение. „Ако това е моето злато, значи го искам в моята страна“ е мантрата, която сме виждали през последната година и малко“, каза той.

    Геополитическите опасения, съчетани с възможностите на нововъзникващите пазари, също насърчават някои централни банки да диверсифицират далеч от долара.

    Нарастващи 7% вярват, че растящият дълг на САЩ също е отрицателен по отношение на долара, въпреки че повечето все още не виждат алтернатива като световна резервна валута. Тези, които виждат китайския юан като потенциален съперник, намаляват до 18% от 29% миналата година.

    Близо 80% от анкетираните 142 институции виждат геополитическото напрежение като най-големия риск през следващото десетилетие, докато 83% посочват инфлацията като проблем за следващите 12 месеца. В момента инфраструктурата се разглежда като най-привлекателният клас активи, особено тези проекти, включващи производство на възобновяема енергия.

    Притесненията около Китай означават, че Индия остава една от най-привлекателните страни за инвестиции за втора поредна година, докато тенденцията на „близо до брега“, при която компаниите изграждат фабрики по-близо до мястото, където продават продуктите си, стимулира държави като Мексико, Индонезия и Бразилия.

    Заедно с Китай, Великобритания и Италия се смятат за по-малко привлекателни, тъй като нарастващите лихвени проценти, съчетани с навиците за работа от вкъщи и онлайн пазаруване, които бяха установени по време на пандемията, означават, че собствеността сега е най-малко привлекателният частен актив.

    Рингроу казва, че инвестиционните фондове, които са се представили по-добре през миналата година, са тези, които са признали рисковете, породени от завишените цени на активите, и са били готови да направят значителни промени в портфолиото. И занапред ще бъде същото.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 20 часа
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    преди 23 часа
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 1 ден
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 1 ден
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 1 ден
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари