събота, 02 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1009 прочитания

  ЕЦБ ни пита как да изглеждат бъдещите евро банкноти

  Банката подготвя редизайн на банкнотите
  11 юли 2023, 15:19 a+ a- a

  снимка: ЕП

  Европейската централна банка (ЕЦБ) се обръща към европейските граждани с въпрос какво мислят за предложените теми за следващата серия евробанкноти. От 10 юли до 31 август 2023 всички могат да участват в проучване на уебсайта на ЕЦБ.

  Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард приканва всички да се включат в проучването. „Искаме европейците да чувстват близък дизайна на евробанкнотите, затова те ще изиграят активна роля в избора на новата тема“.

  „Работим по нова серия високотехнологични банкноти, за да предотвратим фалшифицирането и да намалим въздействието върху околната среда,“ заяви членът на Изпълнителния съвет Фабио Панета. „Поели сме ангажимент по отношение на парите в брой, както и да гарантираме, че винаги ще има възможност за плащане с централнобанкови пари.“

  Задължение на ЕЦБ и на националните централни банки от еврозоната е да гарантират, че евробанкнотите ще останат иновативно, сигурно и ефективно платежно средство. Разработването на нови серии банкноти е стандартна практика на всички централни банки. В свят, в който технологиите за възпроизвеждане се развиват стремително, а фалшификаторите могат лесно да се снабдят с информация и материали, е необходимо редовно да се емитират нови банкноти. Наред със съображенията за сигурност ЕЦБ също така е решена да намали въздействието на евробанкнотите върху околната среда през целия им жизнен цикъл, като същевременно ги направи по-близки и приобщаващи за европейските граждани на всякаква възраст и от всякакъв произход, включително за уязвими групи като хората с увредено зрение.

  ЕЦБ ще използва резултата от проучванията, за да избере тема за следващото поколение банкноти, до 2024 г. След това ще се проведе конкурс за дизайн. Европейските граждани отново ще имат възможност да изкажат предпочитанията си по вариантите на дизайн, представени в конкурса. Очаква се през 2026 г. ЕЦБ да вземе решение за бъдещия дизайн и за това кога ще произведе и емитира новите банкноти.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 часа
  От 1 януари: Максималният осигурителен доход се повишава на 3750 лв.
  Парламентът прие на първо четене бюджетите на НЗОК и ДОО за 2024
  преди 20 часа
  Висшистите в България се реализират все по-добре
  Под 1% безработица при медици и математици, показва тазгодишното издание на Рейтинговата система на висшите училища в България
  преди 20 часа
  AbbVie купува ImmunoGen
  Сделката е на стойност $10,1 милиарда
  преди 21 часа
  Ето колко години трябва да спестявате, за да си купите жилище в България
  Жилищата са достъпни за около една трета от домакинствата в страната, сочи анализ на УниКредит Булбанк
  преди 22 часа
  Безработицата в ЕС и еврозоната остава стабилна
  През октомври показателят остава непроменен спрямо предходния месец
  преди 22 часа
  Инфлацията в еврозоната намалява повече от очакваното
  Според експресните оценки на Евростат показателят през ноември е 2,4%