събота, 15 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  801 прочитания

  ЕС въвежда нови правила за батериите

  Батериите ще имат паспорти, връщат се и сменяемите батерии
  11 юли 2023, 10:00 a+ a- a

  сн: ЕП

  Съветът на ЕС прие нов регламент, с който се укрепват правилата за устойчивост по отношение на батериите и отпадъчните батерии. С регламента ще се уреди целият жизнен цикъл на батериите — от производството до повторната употреба и рециклирането — и ще се гарантира, че те са безопасни, устойчиви и конкурентоспособни.

  "Батериите са ключов елемент от процеса на декарбонизация и прехода на ЕС към видове транспорт с нулеви емисии. В същото време батериите, които са на етапа на извеждане от употреба, съдържат много ценни ресурси и трябва да можем да използваме тези суровини от критично значение, вместо да разчитаме на трети държави за доставки. Новите правила ще насърчат конкурентоспособността на европейската промишленост и ще гарантират, че новите батерии са устойчиви и допринасят за екологичния преход", подчерта Тереза Рибера, министър на екологичния преход на Испания, която в момента е председател на ЕС.

  Регламентът на Европейския парламент и на Съвета ще се прилага за всички батерии, включително всички негодни за употреба портативни батерии, акумулаторни батерии за електрически превозни средства, индустриални батерии, стартерни акумулаторни батерии (използвани предимно за превозни средства и машини) и батерии за леки транспортни средства (напр. електрически велосипеди, електрически мотопеди, електрически скутери).

  С регламента се установяват изисквания относно етапа на извеждане от употреба, включително целеви стойности и задължения за събиране, цели за оползотворяване на материалите и разширена отговорност на производителя. В регламента се определят целеви стойности за производителите за събиране на негодни за употреба портативни батерии (63% до края на 2027 г. и 73% до края на 2030 г.) и се въвежда специална целева стойност за събиране на негодни за употреба батерии за леки транспортни средства (51% до края на 2028 г. и 61% до края на 2031 г.).

  В регламента се определя целева стойност за оползотворяване на литий от негодни за употреба батерии от 50% до края на 2027 г. и 80 % до края на 2031 г., като тя може да бъде изменена чрез делегирани актове в зависимост от пазарното и технологичното развитие и наличието на литий.

  В регламента се предвиждат задължителни минимални равнища на рециклирано съдържание за индустриалните батерии, стартерните батерии и акумулаторните батерии за електрически превозни средства. Те са като начало определени на 16% за кобалт, 85% за олово, 6% за литий и 6% за никел. Батериите ще трябва да са придружени от документация за рециклирано съдържание.

  Целта за ефективност на рециклирането на никел-кадмиеви батерии е определена на 80% до края на 2025 г. и на 50% до края на 2025 г. за други негодни за употреба батерии.

  В регламента се предвижда портативните батерии, вградени в уреди, да могат да се отстраняват и заменят от крайния ползвател, като се оставя достатъчно време на операторите да адаптират дизайна на своите продукти към това изискване. Това е важна разпоредба за потребителите. Батериите за леки транспортни средства ще трябва да бъдат заменяни от независим специалист.

  Новите правила имат за цел да подобрят функционирането на вътрешния пазар на батерии и да гарантират по-лоялна конкуренция благодарение на изискванията за безопасност, устойчивост и етикетиране. Това ще бъде постигнато чрез критерии за ефективност, трайност и безопасност, строги ограничения за опасни вещества като живак, кадмий и олово и задължителна информация относно въглеродния отпечатък на батериите.

  С регламента се въвеждат изисквания за етикетиране и информация, наред с другото, относно компонентите на батерията и рециклираното съдържание, както и електронен „паспорт на батерията“ и QR код. За да се даде достатъчно време на държавите членки и икономическите участници на пазара да се подготвят, изискванията за етикетиране ще се прилагат от 2026 г., а кодът QR – от 2027 г.

  Новият регламент има за цел да се намали екологичното и социалното въздействие през целия жизнен цикъл на батерията. За тази цел в регламента се определят строги правила за надлежна проверка за операторите, които трябва да проверяват източника на суровините, използвани за батериите, пуснати на пазара. Регламентът предвижда освобождаване на МСП от правилата за надлежна проверка. 

  Предстои регламентът да бъде подписан от Съвета и Европейския парламент. После той ще бъде публикуван в Официален вестник на ЕС и ще влезе в сила 20 дни след това.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  България постигна пълна дигитална трансформация в здравеопазването за 3 години
  За по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 млн.
  преди 10 часа
  ЕБВР инвестира 15 млн. евро в Eldrive
  Компанията ще добави 7400 станции за зареждане
  преди 11 часа
  преди 14 часа
  Дори получено на грешен имейл искането за изтриване на лични данни е задължаващо
  Вижте повече за казуса, по който в Холандия наложиха глоба от 6 хил. евро на агенция за подбор
  преди 14 часа
  Унгарска комания ще стартира в Стара Загора производство на автомобилни платки
  Друг унгарски инвеститор ще произвежда слънчеви батерии до Силистра
  преди 15 часа
  dormakaba открива център за бизнес услуги и разширява завода си в България
  Местният екип ще нарасне спрямо сегашните 260 служители