събота, 18 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    615 прочитания

    Джанет Йелън на посещение в Китай

    Американският финансов министър ще се опита да затопли отношенията между двете най-големи световни икономики
    07 юли 2023, 09:01 a+ a- a

    Снимка: Белият дом (архив)

    Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън започна четиридневно посещение в Китай, фокусирано върху облекчаване на напрежението между двете най-големи икономики в света, въпреки ниските очаквания и от двете страни, предава „Ройтерс“.

    Малко след пристигането си в китайската столица Йелън каза, че се радва да бъде в Пекин и очаква с нетърпение напредък в целта на президента Джо Байдън за задълбочаване на комуникацията между икономически свързаните, но все по-враждуващи страни.

    „Ние се стремим към здравословна икономическа конкуренция, която да е от полза за американските работници и фирми и да си сътрудничим по глобалните предизвикателства“, написа Йелън в Twitter. „Ще предприемем действия, за да защитим нашата национална сигурност, когато е необходимо, и това пътуване представлява възможност за комуникация и избягване на неразбиране или недоразумение.“

    Йелън получи сдържано посрещане от служител на китайското финансово министерство и пратеника на САЩ в Китай Никълъс Бърнс, докато слизаше от правителствен самолет точно след като дъждовна буря донесе известно облекчение на иначе знойния Пекин.

    И двете страни са скептични, че посещението на Йелън ще успее да облечки напрежението в отношенията между САЩ и Китай, но официални лица приемат, че и двете страни са поставили защитата на интересите на националната сигурност над задълбочаването на икономическите връзки.

    „Особено ако има неща, за които може да не сме съгласни, още по-важно е да говорим“, каза американски служител, пътуващ с Йелън, говорейки при пристигането си в Пекин. „Не мисля, че е безплодно, ще го кажа категорично.“

    Йелън ще работи в посока на това, което администрацията на Байдън характеризира като нечестни практики от страна на Китай, включително скорошни наказателни действия срещу американски фирми и бариери за достъп до пазара. В петък (7 юли) тя ще се срещне с китайския премиер Ли Цян и бившия икономически лидер Лю Хе, който е близък довереник на президента Си Дзинпин.

    Китайски коментатори виждат лицемерие в опасенията на САЩ относно търговските практики на страната.

    Йелън ще подчертае, че САЩ не подкрепят отделянето и ще призове за по-голяма прозрачност от страна на Китай по отношение на новия му закон за шпионажа, както и напредък в разрешаването на международни дългови проблеми, добави американският служител.

    Въпреки че не се очакват големи пробиви, американски служители казват, че Йелън ще настоява за отваряне на нови линии за комуникация и координация по икономически въпроси и ще подчертае последиците от доставката на смъртоносна помощ на Русия, твърдение, което Китай категорично отхвърли.

    Когато китайският посланик Сие Фън се срещна с Йелън във Вашингтон в понеделник (3 юли), той призова САЩ да „обърнат голямо внимание“ и да се придвижат към справяне с основните опасения на Китай относно икономиката и търговията. Търговските мита, наложени от администрацията на Тръмп, и санкциите срещу китайски фирми са основните притеснения на страната. 

    Визитата на Йелън идва няколко седмици след визитата на държавния секретар Антъни Блинкен в Китай. И двете посещения, както и пътуването на пратеника на Байдън по климата Джон Кери още този месец, са част от усилията за размразяване на влошените отношения, след като американската армия свали балон на китайското правителство над Съединените щати.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 20 часа
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    преди 23 часа
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 24 часа
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 1 ден
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 1 ден
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари