събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1585 прочитания

    Увеличаването на инвестициите в здравните системи ще бъде от съществено значение за справяне с бъдещи шокове

    Нов доклад на ОИСР изследва къде да слабостите и в какво трябва да бъдат насочени усилията на държавите
    24 февруари 2023, 16:30 a+ a- a

    Снимка: ЕП

    Правителствата трябва спешно да адаптират своите здравни системи, за да реагират по-добре на бъдещи шокове, предвид огромното въздействие на пандемията от Covid-19 върху хората и световната икономика. Необходими са големи инвестиции в работната сила в здравеопазването, заедно с увеличени разходи за превенция и цифрова инфраструктура, според нов доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

    Документът „Готови ли сте за следващата криза? Инвестиции в устойчивостта на здравните системи“ (Ready for the Next Crisis? Investing in Health System Resilience) казва, че дори най-напредналите здравни системи в света не са били устойчиви на пандемията. През 2020 г. продължителността на живота е намаляла в 75% от страните от ОИСР. Около 34% от всички кумулативни смъртни случаи от Covid-19 са били сред обитатели в заведения за дългосрочни грижи до април 2022 г. Докладът подчертава три основни уязвимости: здравните системи са недостатъчно подготвени, с недостатъчен персонал и недостатъчни инвестиции.

    Средно 35% от населението на страните от ОИСР е имало дълготрайно заболяване или здравословен проблем през 2019 г. Високото разпространение на хроничните заболявания прави населението по-малко устойчиво и увеличава смъртността от Covid-19. Въпреки това здравните системи на ОИСР изразходват по-малко от 3% от общите разходи за здравеопазване за профилактика.

    Хората са от ключово значение за осигуряването на устойчивост на системите, се казва в доклада. Липсата на достатъчно здравни работници повлиява повече на качеството на грижите през първата година от пандемията, отколкото например броят на болничните легла. Повече работници в здравеопазването и социалните грижи се свързват с по-ниски нива на смъртност.

    „Има значителни социални и икономически дивиденти от устойчивостта на здравната система. Държавите трябва да подобрят готовността на своите здравни системи за следващата криза, за да подобрят устойчивостта, за да намалят въздействието на шокове и да ускорят възстановяването“, каза генералният секретар на ОИСР Матиас Корман. „Насърчаването на здравето на населението, задържането на работната сила в здравеопазването и социалните грижи, събирането и използването на данни, международното сътрудничество, устойчивостта на веригата за доставки и управлението и доверието може да помогне за подобряване на достъпа до здравни услуги, здраве и благополучие и пълно участие в обществото.“

    Наследството от пандемията може да продължи десетилетия. Благосъстоянието на здравните работници е пострадало и не се възстановява. Остава значително изоставане в грижите. Например през 2020 г. са извършени 11 милиона по-малко диагностични и планови хирургични процедури в сравнение с 2019 г. в 31 държави от ОИСР. Това се усложнява от нови предизвикателства, включително лечение на „дълъг Covid“ и посрещане на значително нарастващите нужди от грижи за психичното здраве, особено при младите хора. Недостигът на работна сила продължава и ограничава разрешаването на това изоставане.

    Повишаването на устойчивостта на здравните системи изисква интелигентни инвестиции, по-добра координация (включително за изграждане на по-устойчиви вериги за доставка на медицински продукти) и подобрено глобално здравно сътрудничество. Този доклад препоръчва годишна целева инвестиция от 1,4% от БВП в страните от ОИСР спрямо разходите през 2019 г. Укрепването на работната сила в областта на здравеопазването и дългосрочните грижи на първа линия представлява около половината от тази препоръчителна инвестиция. Това би означавало над 3 млн. допълнителни работници в страните от ОИСР.

    Докладът също така предлага инвестиции в инфраструктура за здравни данни, включително за насърчаване на качествена информация в реално време в отговор на шокове; в превантивните и първичните грижи за защита на населението; в разработването на здравни технологии, необходими за справяне с бъдещи заплахи, и в капацитета да се гарантира, че тези технологии могат да бъдат разгърнати ефективно и справедливо.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 16 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 16 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 16 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 18 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години