събота, 18 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    950 прочитания

    Tesla се съгласи да удвои мрежата си зарядни станции в САЩ

    Администрацията на Байдън отпуска $7,5 млрд. за изграждане на достъпна мрежа от зарядни станции в САЩ
    22 февруари 2023, 08:59 a+ a- a

    Снимка: Tesla

    Компаниите, които се надяват на достъп до $7,5 млрд., определени от администрацията на американския президент Джо Байдън, за зареждане на електромобили, ще трябва да изпълнят определени изисквания, на които дори Tesla се съгласи, пише TechCrunch.

    Администрацията изложи окончателните стандарти за своя план за изграждане на национална мрежа от 500 000 зарядни устройства за електрически превозни средства по магистрали, включително изискване всички зарядни устройства за електромобили, финансирани чрез Закона за намаляване на инфлацията (Inflation Reduction Act), да бъдат изградени в САЩ. По-конкретно, окончателното сглобяване и всички производствени процеси за всякакви кутии или корпуси на зарядни устройства от желязо или стомана трябва да се извършват в Съединените щати. А до юли 2024 г. най-малко 55% от всички компоненти също ще трябва да бъдат произведени в страната.

    Всички зарядни устройства също трябва да използват стандартизирана платежна система, която е удобна за смартфони, а всички конектори трябва да използват „комбинираната система за таксуване“ (CCS), която доминира в САЩ.

    Tesla не използва CCS в Северна Америка; нейната огромна мрежа Supercharger в САЩ използва патентован конектор, който могат да използват само превозни средства на Tesla. Това ще се промени, поне малко, според споразумението, постигнато с администрацията на Байдън.

    Tesla ще отвори част от своята мрежа Supercharger-и и целеви зарядни устройства за електромобили, които не са на Tesla. Компанията ще предостави най-малко 7500 зарядни устройства за всички електромобили до края на 2024 г., според Белия дом. Най-малко 3500 от тях ще бъдат зарядни устройства с мощност 250 kW, разположени по магистралите. Всички водачи на електромобили ще имат достъп до тези станции чрез приложението или уебсайта на Tesla.

    Трябва да се отбележи, че Tesla се съгласи да удвои мрежата си от зарядни станции. Отстъпката от страна на Tesla ще ѝ позволи достъп до тези $7,5 млрд. и идва само няколко дни след като изпълнителният директор Илон Мъск се срещна с представители на Белия дом. 

    Tesla отвори своята мрежа Supercharger за други превозни средства, различни от Tesla, в части от Европа. Този преход е по-лесен, тъй като зарядните устройства и превозните средства използват стандарта CCS. Преходът вероятно ще бъде по-сложен в САЩ, въпреки че има съобщения, че компанията е измислила решение, наречено Magic Dock, за да даде достъп на превозни средства, които не са на Tesla, до нейните собствени зарядни устройства в САЩ.

    Tesla не е единствената компания, която поема ангажименти, за да получи достъп до стимули в плана на Байдън за зарядните станции за електромобилите.

    По-рано GM обяви партньорство с Pilot Company и EVgo за изграждане на мрежа от ктай до край от 2000 високомощни 350 kW бързи зарядни устройства в туристическите центрове Pilot и Flying J по магистралите на САЩ. Компаниите обявиха, че първите 200 зарядни устройства в тази мрежа се очаква да бъдат достъпни за използване от шофьорите през 2023 г. GM работи и с канадската компания за зареждане на електромобили Flo за инсталиране на 40 000 устройства от ниво 2 в общности в САЩ и Канада.

    Други обявени по-рано партньорства включват TravelCenters of America и Electrify America, които планират да инсталират 1000 арядни устройства на 200 места по главните магистрали през следващите 5 години, както и споразумение между Mercedes-Benz, ChargePoint и MN8 Energy за инсталиране на 400 хъба за зареждане с над 2500 публично достъпни DC порта за бързо зареждане в САЩ и Канада.

    ChargePoint, Volvo Car и Starbucks също обявиха партньорство за добавяне на 60 DC бързи зарядни устройства на до 15 места по пилотния маршрут от 1350 мили между Сиатъл и Денвър, който трябва да бъде завършен до лятото на 2023 г.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    преди 1 ден
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 1 ден
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 1 ден
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 2 дни
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари