петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    817 прочитания

    Индексът на демокрация у нас намалява

    Резултатът на България в класацията на EIU се понижава за трета поредна година
    02 февруари 2023, 12:45 a+ a- a

    Източник: EIU

    В тазгодишното издание ние Индекса на деморкацията на EIU България заема 57-а позиция или 4 места по-надолу спрямо миналогодишното издание. Страната ни попада в класификацията „повредена демокрация“ с резултат 6,53.

    Въздействието на пандемията от коронавирус намаля през 2022 г. и гражданите се радваха на връщане на лични свободи. Това се дължи на облекчаване на извънредните мерки и ограничения на свободата на движение, което води до подобрения в категорията за граждански свободи. Почти всички държави-членки на ЕС в региона на Източна Европа, с изключение на България и Хърватия, регистрират подобрения в резултатите си през 2022 г. Държавите от ЕС, които регистрират най-силни подобрения през 2022 г., са Полша (+0,24), Чехия (+0,23) и Словения (+0,21). Отмяната на пандемичните ограничения също има положителен ефект върху функционирането на управлението и категориите политическа култура. Има подобрения в нивата на доверието в правителството, според данните от Световното проучване на ценностите, Евробарометър и Балканбарометър, и във възприятията за степента, в която хората са имали свободен избор и контрол върху живота си. 

    Резултатът от индекса на Румъния почти не се подобрява (+0,02), докато този на България се понижава (-0,11) за трета поредна година. Резултатите за граждански свободи и на двете страни се подобряват, но и двете отбелязват спад в оценката за политическо участие. Изборната активност в България намалява от няколко години; на предсрочните избори през 2022 г. (четвъртите за 2 години) избирателната активност падна под 40%. Със задълбочаването на политическата криза в страната, умората от политиците се увеличава, а избирателите се отчуждават още повече от политическите процеси. Ангажираността на гражданите с политиката е намаляла и в Румъния, но според Евробарометър доверието в политическите партии се е повишило. Коалиционното правителство, което идва на власт през ноември 2021 г., управлява с относителна стабилност през 2022 г., отбелязва в доклада си EIU.

    Гърция е на 25-та позиция (7,97, +9 позиции), Турция е 103-та (4,35, без промяна), Румъния – 61 (6,45, без промяна), Северна Македония – 72 (6,10, +1 позиция), а Сърбия – 68 (6,33, -5 позиции).

    В класацията за Източна Европа България се нарежда на 9 позиция. На първо място е Чехия, която също попада в категорията „повредена демокрация“ с резултат 7,97. За сравнение Румъния е на 11-та позиция с резултат 6,45.

    Индексът на демокрацията, който започва да се измерва през 2006 г., предоставя моментна снимка на състоянието на демокрацията по света в 165 независими държави и две територии. Това обхваща почти цялото население на света и по-голямата част от държавите в света (микродържавите са изключени). Индексът на демокрацията се основава на пет категории:
    1. изборен процес и плурализъм, 
    2. функциониране на правителството, 
    3. политическо участие, 
    4. политическа култура
    5. граждански свободи. 

    Въз основа на своите резултати по набор от показатели в тези категории, всяка страна се класифицира като един от четирите типа режим: „пълна демокрация“, „демокрация с недостатъци“, „хибриден режим“ или „авторитарен режим“. 

    Това издание на Индекса на демокрацията разглежда състоянието на глобалната демокрация през 2022 г. Според измерването на демокрацията на Economist Intelligence Unit (EIU) почти половината от световното население живее в някакъв вид демокрация (45,3%). Само 8% живеят в „пълна демокрация“ в сравнение с 8,9% през 2015 г., преди САЩ да бъдат понижени от „пълна демокрация“ до „демокрация с недостатъци“ през 2016 г. Повече от една трета от населението на света живее при авторитарно управление (36,9%), като голям дял от тях са в Китай и Русия.

    Според индекса на демокрацията за 2022 г. 72 от 167-те държави и територии, обхванати от модела, или 43,1% от общия брой, могат да се считат за демокрации. Броят на „пълните демокрации“ се увеличава до 24 през 2022 г. спрямо 21 през 2021 г., тъй като Чили, Франция и Испания отново се присъединиха към най-високо класираните държави (тези, които са получили резултат над 8,00 от 10). Броят на „демокрациите с недостатъци“ е намалял с 5 до 48 през 2022 г. От останалите 95 държави в индекса на EIU, 59 са „авторитарни режими“, същите като през 2021 г., а 36 са класифицирани като „хибридни режими“ спрямо 34 предходната година.

    Като цяло тазгодишният доклад показва стагнация, като глобалната средна оценка остава по същество непроменена на 5,29 (по скала от 0 до 10), в сравнение с 5,28 през 2021 г. Това е мрачен резултат, като се има предвид, че през 2022 г. светът се забави да премине от свързано с пандемията потискане на индивидуалните свободи, което продължи през 2020 г. и 2021 г. Повече държави успяха да подобрят резултата си през 2022 г., отколкото през 2021 г. (75 в сравнение с 47), но повече от половината държави, измерени чрез индекса (92), или стагнираха, или са намаляват своя среден резултат. С изключение на Западна Европа, която решително подобрява средния си резултат, резултатите за всеки друг регион на света не се раздвижват особено много, нито нагоре, нито надолу, отбелязват от EIU.

    Тази картина на стагнация в състоянието на глобалната демокрация крие по-мрачни развития. Поразително е, че ситуацията в две страни, които са дом на повече от 20% от световното население, Китай и Русия, решително се влошава през 2022 г. Русия записа най-големия спад в резултата от всяка страна в света през 2022 г. Нейното нахлуване в Украйна е придружено от тотални репресии и цензура у дома. Русия е по траектория, далеч от демокрацията от дълго време и сега придобива много от характеристиките на диктатура. 

    Междувременно до края на 2022 г. Китай удвои политиката си за нулева ковид, използвайки най-драконовските методи за спиране на разпространението на вируса, затваряйки десетки милиони хора за продължителни периоди, докато протестите избухнаха към края на годината. Опасявайки се повече от разпространението на масови протести, отколкото от разпространението на болестта, китайските власти се отказаха от политиката си за нулев ковид през декември 2022 г. Въпреки това репресивният подход на държавата към всички прояви на несъгласие не беше отхвърлен, което доведе до по-нататъшен спад в така или иначе ниския резултат на Китай.

    За 2022 10-те най-демократични държави в света са:
    1. Норвегия (9,81);
    2. Нова Зеландия (9,61);
    3. Исландия (9,52);
    4. Швеция (9,39);
    5. Финландия (9,29);
    6. Дания (9,28);
    7. Швейцария (9,14);
    8. Ирландия (9,13);
    9. Нидерландия (9,00);
    10. Тайван (8,99).

    Всички те попадат в категорията „пълна демокрация“ на EIU.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 3 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 5 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години