събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    612 прочитания

    ЕК: България е единствената страна в ЕС с нарастваща смъртност от рак

    Ракът е втората причина за смъртност в целия ЕС след сърдечносъдовите болести
    02 февруари 2023, 10:52 a+ a- a

    снимка: ЕК

    Малко преди Световния ден за борба с рака, 4 февруари, Европейската комисия и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) представят първите профили на държавите по отношение на рака в рамките на Европейския регистър на неравенствата при раковите заболявания за всички държави членки на ЕС, Норвегия и Исландия.

    С 26 % от смъртните случаи ракът е втората причина за смъртност в целия ЕС след сърдечносъдовите болести. Друга важна констатация е, че ракът на белия дроб остава най-честата причина за смърт от рак.

    Съществуват и големи неравенства по отношение на смъртността между държавите от ЕС. Налице е почти двойна разлика между държавите по смъртност от рак, както и големи различия по пол. Тези различия се обясняват отчасти с разлики в експозицията на рискови фактори като пушене, затлъстяване, вредна консумация на алкохол и замърсяване на въздуха. Като цяло рисковите фактори обикновено преобладават сред мъжете и групите с ниски доходи и ниско образование.

    Различни са и предизвикателствата пред държавите от ЕС, свързани с предоставянето на висококачествени грижи за болните от рак. Някои държави разполагат с оборудване, но имат недостиг на квалифициран медицински персонал, докато други имат голям брой квалифицирани лекари, но им липсват примерно апарати за лъчетерапия.

    Разходите за профилактика през последните години са нараснали. Все пак те са едва 3,4 % от общите разходи за здравеопазване.

    Публикуваният профил на България показва ,че тя е единствената държава в ЕС, в която се отчита увеличаване на смъртността от рак.

    На 23 януари Комисията започна Европейската инициатива за образна диагностика на рака с цел да подкрепи доставчиците на здравно обслужване, научноизследователските институти и новаторите в оптималното използване на иновативни, основани на данни решения за лечение и грижи за болните от рак. Новата Препоръка на Съвета относно скрининга за рак, приета през декември 2022 г., е също ключов елемент от новата, финансирана от ЕС схема за скрининг за рак, чиято цел е да предложи скрининг за рак на гърдата, на шийката на матката и на дебелото черво и ректума на 90% от отговарящите на условията европейци, като обхватът ѝ беше разширен, така че да включва рака на белите дробове, рака на простатата и, при определени обстоятелства, рака на стомаха.

    През тази година ще продължи работата по над 30 действия. Сред основните инициативи Комисията ще представи предложение за препоръка на Съвета относно предотвратимите чрез ваксинация ракови заболявания, както и ще актуализира препоръката за среда без тютюнев дим, за да се повиши защитата на гражданите от тютюнопушенето и да се спомогне за постигането на целта за поколение от европейци, неупотребяващи тютюн, до 2024 г.

    За първото представяне на 1 февруари 2023 г. с помощта на ОИСР бяха изготвени общо 29 профила на държави по отношение на рака (ЕС27, Исландия и Норвегия). Профилите са инструмент, чрез който се определят неравенствата при профилактиката на раковите заболявания и грижите за болните от рак. Те насочват вниманието върху главните постижения, предизвикателства и различия в рамките на всяка държава и сравняват констатациите за отделните държави със ситуацията в ЕС като цяло. По този начин се подпомагат създателите на политики и се насочват инвестициите и интервенциите на регионално, национално и европейско равнище в рамките на европейския план за борба с рака.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 16 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 16 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 16 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 18 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години