петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1092 прочитания

    Китай затваря фабрики заради екстремните горещини в страната

    Екстремните горещини доведоха и до съсипана реколта в много части на страната, което увеличи инфлационния натиск
    18 август 2022, 13:31 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Китайската провинция Съчуан нареди всички фабрики да бъдат затворени за шест дни, за да се облекчи недостигът на електроенергия в региона, докато горещата вълна обхваща цялата страна.

    Съчуан е ключова локация за производство на полупроводници и слънчеви панели и режимът на ток ще удари фабрики, принадлежащи на някои от най-големите световни компании за електроника, включително доставчика на Apple Foxconn и Intel, съобщи CNN.

    Провинцията е и център за добив на литий в Китай, ключов компонент на батериите за електрически автомобили, и спирането може да повиши цената на суровината, казаха анализатори.

    Китай е изправен пред най-жестоката си гореща вълна от шест десетилетия, като температурите преминават 40 градуса по Целзий в десетки градове. Екстремните горещини предизвикаха скок в търсенето на климатици в офиси и домове, оказвайки натиск върху електрическата мрежа. Сушата също изчерпа нивата на речните води, намалявайки количеството електроенергия, произведена от водноелектрическите централи.

    Съчуан, една от най-големите провинции в Китай с 84 милиона души, нареди на 19 от 21 града в региона да спрат производството във всички фабрики от понеделник до събота, според „спешно известие“, издадено в неделя (14 август) от правителството на провинцията и държавната мрежа.

    Решението е взето, за да се гарантира, че има достатъчно мощност за битова употреба, се казва в съобщението.

    Югозападната провинция, която също е ключов хидроенергиен център в Китай, е обхваната от екстремни горещини и суша от юли. От 7 август горещата вълна в провинцията се засили до „най-екстремното ниво от шест десетилетия“, а средните валежи са намалели с 51% спрямо същия период през предходните години, според статия, публикувана на уебсайта на правителството във вторник (16 август).

    Висши служители на провинцията предупредиха в понеделник, че Съчуан в момента е изправен пред „най-тежкия и екстремен момент“ в енергоснабдяването, според управлявания от правителството Sichuan Daily.

    Луджоу, град в Съчуан, обяви миналата седмица, че ще изключи уличното осветление на града през нощта, за да спести енергия и да облекчи натиска върху електрическата мрежа.

    Съчуан е богат на минерални ресурси като литий и полисилиций - ключови суровини в соларната фотоволтаична и електронна индустрия. Много международни компании за чипове имат заводи в Съчуан, включително Texas Instruments, Intel, Onsemi и Foxconn. Китайският гигант за литиеви батерии CATL, който доставя батерии на Tesla, също има фабрика в региона.

    Освен Съчуан, други големи китайски провинции - включително Дзянсу, Анхуей и Джъдзян - също призоваха бизнеса и домакинствата да пестят енергия, тъй като горещата вълна изчерпа доставките на електроенергия.

    В някои региони на офисите е наредено да повишат температурата на климатика до над 26 градуса по Целзий или да спрат асансьорните услуги за първите три етажа, за да се пести електроенергия.

    Екстремните горещини в Китай доведоха и до съсипана реколта в много части на страната, което увеличи инфлационния натиск миналия месец.

    „Засегнати от непрекъснато високите температури на много места, цената на пресните зеленчуци се повиши с 12,9% на годишна база, което е значително по-високо от същия период през предходните години“, обясни Фу Линхуей, говорител на Националното статистическо бюро. Той посочи, че екстремните горещини са причинили засушаване в някои земеделски райони на юг. На север валежите и наводненията също доведоха до провалена реколта.

    „Август и септември са ключовите периоди за формиране на есенното зърнопроизводство. [Трябва] да обърнем голямо внимание на въздействието на природните бедствия, насекомите и болестите върху производството на храни в нашата страна“, добави той.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 5 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 5 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 6 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 8 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години