събота, 28 януари 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  566 прочитания

  Финландия иска да тества цифрови паспорти

  Първите тестови пътувания с такъв тип дигитални документи ще може да се осъществи най-рано през 2023 г.
  04 август 2022, 09:18 a+ a- a

  Снимка: ЕП

  Финландия може да стане първата страна в ЕС, която изпробва мобилно приложение с цифрови копия на документи за пътуване, съобщи Euronews. Страната изрази нетърпението си да тества телефонно приложение, което да съдържа цифрови копия на документи за пътуване вместо традиционните хартиени паспорти. С тази нова технология пътниците могат да изпращат информация до граничните власти, преди да отидат в чужбина.

  Според доклад на финландския вестник Helsingin Sanomat, Европейската комисия се е обърнала към страната в края на миналата година, за да попита дали страната желае да участва в пилотния проект.

  „В момента подготвяме заявление за финансиране до Комисията. Заявлението се подава до края на август. След това ще бъде решено дали проектът ще бъде реализиран или не“, каза пред вестника Мико Вайсанен, инспектор от финландската гранична охрана.

  Комисията насърчава някои държави-членки да изпробват цифрови документи за пътуване. С информацията, събрана от тези тестове, тя може да въведе възможност за пресичане на граници само с приложение за мобилен телефон в целия ЕС. Въпреки че все още не е сигурно дали изпитанието във Финландия ще продължи, дигиталната документация може първо да бъде тествана при преминаване по въздух към Хърватия.

  Някои пътници ще бъдат помолени доброволно да изтеглят приложението на телефоните си. След това те ще могат да изпратят своите документи на граничните власти, преди да пътуват.

  „Информацията се проверява предварително и се изтрива след пътуването“, каза Вайсанен.

  Първите доброволци вероятно ще бъдат пътници, пътуващи между Финландия и Хърватия най-рано през пролетта на 2023 г. Засега пътниците, участващи в изпитанието, ще трябва да носят физическите си хартиени паспорти и да преминават проверки от гранични агенти.

  Но в дългосрочен план целта е хората да не носят никаква документация освен телефоните си. Пътуващите могат просто да бъдат идентифицирани чрез снимка на лицето си, когато се качват на самолет или преминават проверка за сигурност.

  Надяваме се, че тези цифрови документи за пътуване ще направят преминаването през границата много по-гладко и бързо. Намаляването на времето за всяка отделна проверка дори с малко може да намали времето за чакане на пътниците.

  През 2021 г. Украйна стана първата страна в света, която изравни статута на цифровите и физическите паспорти. С помощта на телефонно приложение, наречено Dila, което е създадено от Министерството на цифровата трансформация на Украйна, потребителите могат да видят електронни версии на своите документи. Те могат също така да генерират QR кодове, които имат по същество същата сила като паспорта.

  Украинците са били в състояние да използват своите цифрови паспорти в редица ситуации, като потвърждаване на самоличността им в пощата, потвърждаване на възрастта им или откриване на банкова сметка в продължение на няколко години. Но миналата година те бяха признати и при пътуване в страната със самолет или влак.

  Полша и Южна Корея също използват цифрова документация на смартфони по подобни начини и скоро може да започнат допълнителни пилотни проекти в Обединеното кралство и САЩ.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  Близо 100 хил. ученици ще получат подкрепа по проект на МОН
  Предвижда се аналогична процедура и за детските градини
  преди 11 часа
  САЩ се движат към въвеждане на ежегодна Covid ваксина
  FDA поиска мнение от своите съветници как да стане промяната и какво точно да включва
  преди 12 часа
  70% от офис площите на София са извън центъра на града
  Търсенето на офис площи може да се свие заради съкращаването на разходи в някои от най-големите ИТ компании в света, създавайки ефект на доминото и при местните компании, прогнозира MBL
  преди 13 часа
  преди 14 часа
  България ще увеличи участието си в Черноморската банка за търговия и развитие с 33 млн. евро
  От 1999 до момента банката е финансирала 39 проекта в България