петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1120 прочитания

    Испания прие нови мерки за пестене на електроенергия

    Обществените места ще могат да настройват охлаждането през лятото най-много до 27 градуса, офиси и магазини ще трябва да затварят вратите си
    03 август 2022, 08:15 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Испанските офиси, магазини и хотели вече няма да имат право да настройват охлаждащите си системи под 27 градуса по Целзий през лятото, нито да повишават отоплението над 19 градуса по Целзий през зимата съгласно нов набор от мерки за пестене на енергия, приети в понеделник (1 август), съобщи Euronews.

    Магазините също ще бъдат задължени да държат вратите затворени, а отоплителните системи трябва да се проверяват по-често, за да се повиши ефективността според новите мерки, каза испанският министър на екологичния преход Тереза Рибера. Мерките включват и гасене на осветлението на витрините и на паметниците след 22 часа. Уличното осветление няма да бъде засегнато.

    Правителството прие законопроекта като част от опита за намаляване на потреблението на газ в страната със 7% в съответствие с неотдавнашните енергийни споразумения на Европейския съюз за ограничаване на зависимостта от руски газ.

    Рибера каза, че мерките първоначално ще бъдат запазени до ноември 2023 г.

    Испанските публични институции вече прилагат подобни разпоредби за пестене на енергия. Правителството казва, че мерките не само ще спестят енергия, но и ще намалят сметките за домакинствата и бизнеса.

    Испания е една от най-горещите европейски страни през лятото. Тази година вече имаше две горещи вълни с температури, които често надвишаваха 40 градуса по Целзий за няколко дни подред. Очаква се температурите отново да се покачат през първите седмици на август.

    През юли Франция също поиска климатизираните магазини да държат вратите си затворени или да бъдат изправени пред глоба от €750. Това беше част от пакет, който според президента Еманюел Макрон ще насърчи „енергийната трезвеност“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 3 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 5 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години