събота, 28 януари 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  923 прочитания

  Испания прие нови мерки за пестене на електроенергия

  Обществените места ще могат да настройват охлаждането през лятото най-много до 27 градуса, офиси и магазини ще трябва да затварят вратите си
  03 август 2022, 08:15 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Испанските офиси, магазини и хотели вече няма да имат право да настройват охлаждащите си системи под 27 градуса по Целзий през лятото, нито да повишават отоплението над 19 градуса по Целзий през зимата съгласно нов набор от мерки за пестене на енергия, приети в понеделник (1 август), съобщи Euronews.

  Магазините също ще бъдат задължени да държат вратите затворени, а отоплителните системи трябва да се проверяват по-често, за да се повиши ефективността според новите мерки, каза испанският министър на екологичния преход Тереза Рибера. Мерките включват и гасене на осветлението на витрините и на паметниците след 22 часа. Уличното осветление няма да бъде засегнато.

  Правителството прие законопроекта като част от опита за намаляване на потреблението на газ в страната със 7% в съответствие с неотдавнашните енергийни споразумения на Европейския съюз за ограничаване на зависимостта от руски газ.

  Рибера каза, че мерките първоначално ще бъдат запазени до ноември 2023 г.

  Испанските публични институции вече прилагат подобни разпоредби за пестене на енергия. Правителството казва, че мерките не само ще спестят енергия, но и ще намалят сметките за домакинствата и бизнеса.

  Испания е една от най-горещите европейски страни през лятото. Тази година вече имаше две горещи вълни с температури, които често надвишаваха 40 градуса по Целзий за няколко дни подред. Очаква се температурите отново да се покачат през първите седмици на август.

  През юли Франция също поиска климатизираните магазини да държат вратите си затворени или да бъдат изправени пред глоба от €750. Това беше част от пакет, който според президента Еманюел Макрон ще насърчи „енергийната трезвеност“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  Близо 100 хил. ученици ще получат подкрепа по проект на МОН
  Предвижда се аналогична процедура и за детските градини
  преди 11 часа
  САЩ се движат към въвеждане на ежегодна Covid ваксина
  FDA поиска мнение от своите съветници как да стане промяната и какво точно да включва
  преди 11 часа
  70% от офис площите на София са извън центъра на града
  Търсенето на офис площи може да се свие заради съкращаването на разходи в някои от най-големите ИТ компании в света, създавайки ефект на доминото и при местните компании, прогнозира MBL
  преди 12 часа
  преди 14 часа
  България ще увеличи участието си в Черноморската банка за търговия и развитие с 33 млн. евро
  От 1999 до момента банката е финансирала 39 проекта в България