понеделник, 15 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  423 прочитания

  Венеция въвежда такса за посетителите

  Системата за регистрация и купуване на билети ще заработи от януари 2023 г.
  05 юли 2022, 10:59 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Местните власти във Венеция съобщиха, че градът въвежда такса вход за туристите, които идват в града само за ден. Тези, които нощуват, няма да плащат, тъй като те вече плащат туристическа такса. Билетът ще струва между €3 и €10. Колкото повече туристи има, толкова по-висока ще е таксата. Ще има периоди, в които туристите ще трябва да регистрират посещението си, но без да плащат – това ще се случва, когато броят посетители на града е много малък.

  Целта е Венеция да се справи със свръхтуризма, градските власти се надяват таксата да намали броя на хората, които ежедневно посещават града. Таксата ще започне да се плаща от 16 януари 2023 г.

  Изключение от таксата има за студенти и хора, които посещават свои роднини, както и за жителите на регион Венето. В същото време тя ще важи и за посещение на много от островите в близост до Венеция: Лидо ди Венеция, Пелестрина, Мурано, Бурано, Торчело, Сант’Еразмо, Мазорбо, Мацорбето, Виньоле, С. Андреа, Ла Честроса, С. Серволо, С. Клементе, Повелия.

  От туристите ще се изисква предварителна резервация, за да могат да разгледат града. Тези, които искат да посетят историческия център на града ще трябва да регистрират своето посещение. Пристигащите с частен и публичен транспорт ще трябва да резервират предварително посещението си. 

  Местните власти обясниха, че няма да има ограничение за брой хора, влизащи в града, а само увеличаване на таксата вход, ако бъде нахвърлен определен брой туристи. Системата за резервация на билети ще е налична на няколко езика от есента, уточнява Euronews.

  Туристи, които пристигат в града без да са се регистрирали и платили ще трябва да заплатят пълния размер на таксата от €10 и ще подлежат на допълнителна глоба в размер от €50 до €100.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 40 минути
  ББР с нова кредитна програма за енергийна ефективност на малкия и средния бизнес
  Тя е с размер 30 млн. и ще е достъпна и за компаниите, които не са били одобрени за европейските средства
  преди 1 час
  920 фирми ще получат над 93 млн.лв. безвъзмездни средства за енергийна ефективност
  Те са одобрени по финалната мярка за подпомагане на бизнеса за изминалия програмен период на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020
  преди 1 час
  355 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 226 419
  12 август 2022, 16:33
  КЕВР утвърди цена на природния газ за август – 297,89 лв./Mwh
  Основната причина за увеличението са рязко нарасналите цени на международните газови пазари
  12 август 2022, 16:15
  София въвежда „спирка по желание“
  Те влизат в сила на 13 август за 9 автобусни линии