събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1326 прочитания

    Венеция въвежда такса за посетителите

    Системата за регистрация и купуване на билети ще заработи от януари 2023 г.
    05 юли 2022, 10:59 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Местните власти във Венеция съобщиха, че градът въвежда такса вход за туристите, които идват в града само за ден. Тези, които нощуват, няма да плащат, тъй като те вече плащат туристическа такса. Билетът ще струва между €3 и €10. Колкото повече туристи има, толкова по-висока ще е таксата. Ще има периоди, в които туристите ще трябва да регистрират посещението си, но без да плащат – това ще се случва, когато броят посетители на града е много малък.

    Целта е Венеция да се справи със свръхтуризма, градските власти се надяват таксата да намали броя на хората, които ежедневно посещават града. Таксата ще започне да се плаща от 16 януари 2023 г.

    Изключение от таксата има за студенти и хора, които посещават свои роднини, както и за жителите на регион Венето. В същото време тя ще важи и за посещение на много от островите в близост до Венеция: Лидо ди Венеция, Пелестрина, Мурано, Бурано, Торчело, Сант’Еразмо, Мазорбо, Мацорбето, Виньоле, С. Андреа, Ла Честроса, С. Серволо, С. Клементе, Повелия.

    От туристите ще се изисква предварителна резервация, за да могат да разгледат града. Тези, които искат да посетят историческия център на града ще трябва да регистрират своето посещение. Пристигащите с частен и публичен транспорт ще трябва да резервират предварително посещението си. 

    Местните власти обясниха, че няма да има ограничение за брой хора, влизащи в града, а само увеличаване на таксата вход, ако бъде нахвърлен определен брой туристи. Системата за резервация на билети ще е налична на няколко езика от есента, уточнява Euronews.

    Туристи, които пристигат в града без да са се регистрирали и платили ще трябва да заплатят пълния размер на таксата от €10 и ще подлежат на допълнителна глоба в размер от €50 до €100.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 17 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 17 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 17 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 17 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 20 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години