събота, 13 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1318 прочитания

  Венеция въвежда такса за посетителите

  Системата за регистрация и купуване на билети ще заработи от януари 2023 г.
  05 юли 2022, 10:59 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Местните власти във Венеция съобщиха, че градът въвежда такса вход за туристите, които идват в града само за ден. Тези, които нощуват, няма да плащат, тъй като те вече плащат туристическа такса. Билетът ще струва между €3 и €10. Колкото повече туристи има, толкова по-висока ще е таксата. Ще има периоди, в които туристите ще трябва да регистрират посещението си, но без да плащат – това ще се случва, когато броят посетители на града е много малък.

  Целта е Венеция да се справи със свръхтуризма, градските власти се надяват таксата да намали броя на хората, които ежедневно посещават града. Таксата ще започне да се плаща от 16 януари 2023 г.

  Изключение от таксата има за студенти и хора, които посещават свои роднини, както и за жителите на регион Венето. В същото време тя ще важи и за посещение на много от островите в близост до Венеция: Лидо ди Венеция, Пелестрина, Мурано, Бурано, Торчело, Сант’Еразмо, Мазорбо, Мацорбето, Виньоле, С. Андреа, Ла Честроса, С. Серволо, С. Клементе, Повелия.

  От туристите ще се изисква предварителна резервация, за да могат да разгледат града. Тези, които искат да посетят историческия център на града ще трябва да регистрират своето посещение. Пристигащите с частен и публичен транспорт ще трябва да резервират предварително посещението си. 

  Местните власти обясниха, че няма да има ограничение за брой хора, влизащи в града, а само увеличаване на таксата вход, ако бъде нахвърлен определен брой туристи. Системата за резервация на билети ще е налична на няколко езика от есента, уточнява Euronews.

  Туристи, които пристигат в града без да са се регистрирали и платили ще трябва да заплатят пълния размер на таксата от €10 и ще подлежат на допълнителна глоба в размер от €50 до €100.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 часа
  Италия ще инвестира €1 млрд. в изкуствен интелект
  Средствата ще бъдат инвестирани в рамките на 5 години
  преди 17 часа
  Летище Бургас с нов директор
  Васил Атанасов поема поста от досегашния директор Георги Чипилски
  преди 17 часа
  Възможности за инвестиции от израелски компании у нас обсъди президентът
  Намерението им да се реализират проекти за модернизация на военнопромишления комплекс у нас
  преди 17 часа
  Westinghouse подписа меморандуми със 17 български доставчици
  Те ще предоставят услуги и доставки за проекта за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“, както и за други международни проекти
  преди 18 часа
  Инфлацията в САЩ със слаб ръст през март
  Данните поставят под въпрос намаляването на лихвите
  преди 21 часа
  За първи път в историята: Български учени със статия на водеща конфенеция за AI
  Екип от INSAIT e разработил приложение, оценяващо риска за изтичане на лична информация и което допринася за по-сигурен AI