петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1713 прочитания

    ЕК с мерки в помощ на износа на зърно от Украйна

    Ситуацията застрашава продоволствената сигурност в световен мащаб
    12 май 2022, 16:56 a+ a- a

    Европейската комисия представи набор от действия, за да помогне на Украйна да изнася селскостопанската си продукция. След руското нашествие в Украйна и блокадата на украинските пристанища украинското зърно и други селскостопански стоки вече не могат да бъдат изнасяни извън страната.

    Ситуацията застрашава продоволствената сигурност в световен мащаб и е необходимо спешно да бъдат намерени алтернативни логистични маршрути, използвайки всички видове транспорт.

    С днешното съобщение Комисията представя план за действие за създаване на т.нар. „коридори на солидарността“, за да се гарантира, че Украйна може да изнася зърно, но също така да внася стоките, от които се нуждае — от хуманитарна помощ до фуражи и торове.

    Въпреки непосредствените усилия на ЕС и държавите членки за улесняване на преминаването на границите между Украйна и ЕС, хиляди вагони и камиони чакат в Украйна да бъдат освободени да преминат границата. Понастоящем вагоните чакат средно 16 дни, като на някои пропусквателни пункта — до 30 дни. В украинските силози все още се съхранява зърно, готово за износ.

    Едно от предизвикателствата е различната ширина на междурелсието: украинските вагони не са съвместими с по-голямата част от железопътната мрежа на ЕС, така че повечето стоки трябва да бъдат претоварени на камиони или вагони, които отговарят на стандартното междурелсие на ЕС. Този процес отнема много време, а съоръженията за претоварване по границите са ограничени. За да се преодолеят тези пречки и да се създадат „коридори на солидарността“, Комисията заедно с държавите членки и заинтересованите страни ще работи по следните приоритетни действия в краткосрочен план:

    - Допълнителен товарен подвижен състав, плавателни съдове и камиони: Комисията призовава участниците на пазара на ЕС спешно да предоставят допълнителни превозни средства. С цел да се отговори на търсенето и предлагането и да се установят съответните контакти, Комисията ще създаде логистична платформа за намиране на партньори и ще поиска от държавите членки да определят специални звена за контакт („обслужване на едно гише“) във връзка с „коридорите на солидарността“.

    - Капацитет на транспортните мрежи и терминалите за претоварване: Украинските пратки за износ на селскостопански продукти следва да се ползват с предимство и управителите на инфраструктурата да предоставят железопътни слотове за този износ. Комисията също така призовава участниците на пазара спешно да прехвърлят подвижни товарачи за зърно към съответните гранични терминали, за да се ускори претоварването. Споразумението с Украйна в областта на автомобилния транспорт също ще премахне участъците със затруднения в транспорта. Комисията ще проучи и възможностите за допълнителни финансови гаранции, за да се насърчат транспортните оператори от ЕС да разрешават на превозните си средства да влизат в Украйна.

    - Митнически процедури и други проверки: Комисията настоятелно призовава националните органи да прилагат максимална гъвкавост и да осигурят подходящ персонал за ускоряване на процедурите на граничните контролно-пропускателни пунктове.

    - Складиране на стоки на територията на ЕС: Комисията ще направи оценка на наличния капацитет за съхранение в ЕС и в координация с държавите членки ще спомогне за осигуряването на по-голям капацитет за временно съхранение на украинския износ. Подобряване на свързаността между ЕС и Украйна в средносрочен план В средносрочен до дългосрочен план Комисията ще работи и за увеличаване на инфраструктурния капацитет на новите коридори за износ и за създаване на нови инфраструктурни връзки в рамките на възстановяването на Украйна.

    При нормални обстоятелства 75 % от производството на зърно в Украйна се изнася, което генерира около 20 % от националните годишни приходи от износ. Преди войната 90 % от износа на зърно и маслодайни семена се осъществяваше през черноморските пристанища. Около една трета от износа е предназначен съответно за Европа, Китай и Африка.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 4 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години