събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1511 прочитания

    От понеделник без маски в самолетите или на летищата в Европа

    Европейските власти решиха да облекчат разпоредбите преди лятото
    11 май 2022, 17:08 a+ a- a

    От 16 май от пътниците в самолетите и на летищата в Европа няма да се изисква да носят маски, съобщиха Европейската агенция за авиационна безопасност и Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията.

    "Облекчение за всички ни е, че най-накрая достигаме етап от пандемията, в който можем да започнем да отпускаме мерките за здравна безопасност. Сред много пътници, а също и членове на летателния екипаж, има силно желание маските вече да не са задължителна част от въздушното пътуване. Сега сме в началото на този процес. Пътниците трябва да продължат да спазват изискванията на своята авиокомпания и, когато превантивните мерки са незадължителни, да вземат отговорни решения и да зачитат избора на другите пътници. По-специално, пътник, който кашля и киха, трябва силно да обмисли носенето на маска за лице, за успокоение на тези, които седят наблизо", подчерта изпълнителният директор на Европейската агенция за авиационна безопасност Патрик Ки.

    Директорът на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията Андреа Амон каза, че макар носенето на маска да престане да бъде задължително, "е важно да се има предвид, че заедно с физическата дистанция и добрата хигиена на ръцете това е един от най-добрите начини за намаляване на предаването (на вируса)".

    Двете агенции заявиха, че правилата за маските се очаква да се различават след отмяната на задължителното им носене. Авиокомпаниите са съветвани да насърчават пътниците да носят маски в самолетите, пътуващи за и от места, където в обществения транспорт все още се изисква носенето на маски.

    Уязвимите пътници трябва да продължат да носят маска за лице, независимо от правилата. Пътниците също се насърчават да спазват мерките за дистанциране във вътрешните зони, включително на летището, когато е възможно.

    Въпреки че много държави вече не изискват от пътниците да подават данни чрез формуляр, авиокомпаниите трябва да поддържат своите системи за събиране на данни в режим на готовност, за да могат да предоставят тази информация на органите на общественото здравеопазване, ако е необходимо, например в случай, когато се появи нов вариант за безпокойство, който е идентифициран като потенциално по-опасен.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 15 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 16 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 16 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 18 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години