петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1517 прочитания

    Русия бе отстранена от Съвета по правата на човека на ООН

    По-късно страната заяви, че напуска органа
    08 април 2022, 09:12 a+ a- a

    Снимка: ООН

    Общото събрание на ООН в четвъртък отстрани Русия от Съвета по правата на човека заради доклади за „груби и систематични нарушения и злоупотреби с правата на човека“ в Украйна, което накара Москва да обяви, че напуска органа.

    Водената от САЩ инициатива събра 93 гласа „за“, докато 24 държави гласуваха „против“, а 58 държави се въздържаха. Мнозинство от две трети от членовете с право на глас в 193-членното Общо събрание в Ню Йорк - въздържалите се не се броят - беше необходимо, за да се изключи Русия от 47-членния Съвет по правата на човека, базиран в Женева.

    Говорейки след гласуването, руският заместник-посланик в ООН Генадий Кузмин определи този ход като „нелегитимна и политически мотивирана стъпка“ и след това обяви, че Русия е решила да напусне Съвета по правата на човека изцяло.

    „Вие не подавате оставката си, след като сте уволнени“, каза пред репортери посланикът на Украйна в ООН Сергей Кислиця.

    Русия беше във втората си година от тригодишен мандат. Съгласно резолюцията от четвъртък Общото събрание можеше по-късно да се съгласи да прекрати остраняването. Но това не може да се случи тъй като, Русия напусна Съвета, точно както направиха Съединените щати през 2018 г. заради това, което определиха като хронична пристрастност към Израел и липса на реформи.

    Миналата година САЩ бяха преизбрани в съвета. Отстраняванията са рядкост. Либия беше отсртанена през 2011 г. заради насилие срещу протестиращи от сили, лоялни на тогавашния лидер Муамар Кадафи, припомня „Ройтерс“.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 9 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 10 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 10 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 12 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години